Oblicz wysokości drzewa?

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
CormacFabiano
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 05 lut 2021, 13:05
Płeć:

Oblicz wysokości drzewa?

Post autor: CormacFabiano »

Hej, w związku z koronawiusem zadania dostajemy zdalnie a to sprawia mi problem.

Wysokość drzewa nachylonego w kierunku wschodnim mierzona ze stanowiska leżącego w linii nachylenia drzewa z odległości O=15m wynosiła Hw=25,0m. Odległość rzutu wierzchołka drzewa od środka jego podstawy a=3,5m. Obliczyć ile wynoszą wysokości drzewa zmierzone od strony północnej Hpłn, południowej Hpłd (prostopadłej do płaszczyzny pochylenia), wysokość rzeczywista H (mierzona od wierzchołka drzewa do jego podstawy) oraz wysokość pomierzona od strony zachodniej Hz (mierzona ze stanowiska przeciwległego w płaszczyźnie nachylenia drzewa).
Przy rozwiązywaniu tego zadania korzystamy z podobieństwa trójkątów i twierdzenia Pitagorasa. Najpierw musimy patrząc na zamieszczony obok rysunek odpowiedzieć sobie, które dane mamy pomierzone, których szukamy. Czyli która wysokość jest pomierzoną Hw, a w którym z punktów stoimy. Czy punktem pomiaru wysokości jest punkt A czy też C. Odległość AB=BD. Mamy wysokości BE, BF, CG i BG. Wysokość BG to bez wątpienia rzeczywista wysokość drzewa, którą na podstawie twierdzenia Pitagorasa po ustaleniu wysokości CG będziemy miogli wyliczyć, ponieważ odległość BC rzutu wierzchołka od środka podstawy drzewa znamy (to odległość a).


O = 20m
Hw = 25m
a= 4m
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6270
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Oblicz wysokości drzewa?

Post autor: korki_fizyka »

Co konkretnie sprawia Ci problem w tym zadaniu?
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ