Zadanie z siłami.

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Xenon02
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 40
Rejestracja: 18 sty 2021, 19:00
Podziękowania: 10 razy
Płeć:

Zadanie z siłami.

Post autor: Xenon02 »

Na nici wytrzymującej naprężenie 10N jest podnoszone pionowo do góry ciało o ciężarze 5N.
Traktując ruch jako jednostajnie przyspieszony, a siłe oporu za równą średnio 1N, znaleźć graniczną wysokość, na którą można podnieść ciało w ciągu 1s tak aby przy tym nić nie została zerwana.

Mniej więcej próbowałem to wyznaczyć w taki sposób że skoro T = 10N, Fg = 5N, Fop = 1N. To T = Fg+Fop+F, i nie wiem czemu jak widziałem rozwiązanie to F = Fg/g * a, ale nie wiem dlaczego.
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6270
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Zadanie z siłami.

Post autor: korki_fizyka »

Najpierw opanuj to.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ