Zadanie tekstowe

Figury płaskie i przestrzenne, układ współrzędnych.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
asia17
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 24 mar 2010, 17:03

Zadanie tekstowe

Post autor: asia17 »

Pan Bogdan chce przykryc namiotem foliowym fragment działki w kształcie prostokata o wymiarach 4m x 5m.Przekrój namiotu bedzie miał kształt polokregu.Ile co najmniej foliimusi kupić pan Bogdan aby pokryć nomiat ?(tylna i przednia sciana takze maja byc przykryte folia)
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

Powierzchnia folii to połowa powierzchni walca (dwie połówki kół podstawy i połowa powierzchni bocznej).

Powierzchnia folii:
\(P_f=\pi\ r^2+\pi\ rH\)

Jeśli długość namiotu ma mieć 5m, to H=5m i r=2m.

Jeśli długość namiotu ma mieć 4m, to H=4m, r=2,5m.

Nie napisałaś, jak ten namiot ma wyglądać, więc wybierz jedną z możliwości, podstaw liczby i oblicz.
ODPOWIEDZ