Wektor natężenia pola elektrycznego

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Arick720
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 03 lut 2021, 17:54
Płeć:

Wektor natężenia pola elektrycznego

Post autor: Arick720 »

Czy wektor natężeni pola rzędu około 160 kV/m w punkcie leżącym w połowie odległości między ładunkami, w przestrzeni elektrycznej wypełnionej powietrzem, Q1=20nC oraz Q2=4nC, jest możliwe? Odległość między ładunkami jest równa l=6cm
Zastosowałem super pozycje pól Ep=E2-E1, E1=k* Q/(r1p^3)^3 * r1p(wektor), analogicznie E2 i wyszło mi 160kV/m. (r1p - jest to odległość l przez 2)Czy dobrze myślę?
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Wektor natężenia pola elektrycznego

Post autor: korki_fizyka »

Arick720 pisze: 03 lut 2021, 18:03 Czy wektor natężeni pola rzędu około 160 kV/m w punkcie leżącym w połowie odległości między ładunkami, w przestrzeni elektrycznej wypełnionej powietrzem, Q1=20nC oraz Q2=4nC, jest możliwe?
tak
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ