Obliczanie energii kinetycznej

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
majenka19
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 16
Rejestracja: 01 lut 2021, 14:41
Podziękowania: 6 razy
Płeć:

Obliczanie energii kinetycznej

Post autor: majenka19 »

Oblicz energię kinetyczną:
a) samochodu o masie 2 ton poruszającego się z prędkością 100,0 km/h;
b) biegacza o masie 80 kg poruszającego z prędkością 10 m/s;
c) elektronu o masie \[9,1⋅10^−31\] kg poruszającego się z prędkością \[2,0⋅10^7 m/s .\]

Zrobiłam podpunkt a i b.

a. 2t = 2000 kg
100 km/h = 27,8 m/s
\[Ek = ½m*v^2 = 1000 * 772,8 = 772800J\]
b. 80kg, 10 m/s
\[Ek = ½m*v^2 = 40 * 100 = 4000J\]

Czy te wyniki są prawidłowe i są dobrze przedstawione?

I prosiłabym o pomoc z podpunktem c), nie mam pojęcia jak się za to zabrać.
janusz55
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1547
Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
Podziękowania: 2 razy
Otrzymane podziękowania: 407 razy

Re: Obliczanie energii kinetycznej

Post autor: janusz55 »

Proszę uzupełnić masę elektronu w potędze i jednostce masy kilograma używając \( \LaTeX.\)
janusz55
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1547
Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
Podziękowania: 2 razy
Otrzymane podziękowania: 407 razy

Re: Obliczanie energii kinetycznej

Post autor: janusz55 »

a), b) wyniki prawidłowe.
majenka19
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 16
Rejestracja: 01 lut 2021, 14:41
Podziękowania: 6 razy
Płeć:

Re: Obliczanie energii kinetycznej

Post autor: majenka19 »

janusz55 pisze: 03 lut 2021, 11:14 Proszę uzupełnić masę elektronu w potędze i jednostce masy kilograma używając \(\LaTeX.\)
Elektronu o masie \(9,1⋅10^{−31}\) kg poruszającego się z prędkością \(2,0⋅10^7\)m/s .
janusz55
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1547
Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
Podziękowania: 2 razy
Otrzymane podziękowania: 407 razy

Re: Obliczanie energii kinetycznej

Post autor: janusz55 »

c)

\( E_{ke} = \frac{1}{2}m_{e}\cdot v^2_{e}\)

\( E_{ke} = \frac{1}{2}\cdot 9,1\cdot 10^{-31}(kg)\cdot ( 2\cdot 10^{7})^2\left(\frac{m^2}{s^2}\right)= 1,82\cdot 10^{-16} \ \ J. \)

Octave 6.1.0

Kod: Zaznacz cały

                                                                                                                                      
>> (1/2)*9.1*10^(-31)*(2*10^7)^2
ans = 1.8200e-16    
ODPOWIEDZ