Porównanie wartości energii kinetycznej

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
majenka19
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 16
Rejestracja: 01 lut 2021, 14:41
Podziękowania: 6 razy
Płeć:

Porównanie wartości energii kinetycznej

Post autor: majenka19 »

Porównaj wartość energii kinetycznej ciężarówki o masie 20 ton, poruszającej się z prędkością 110 km/h i ważącego 80 kg astronauty poruszającego się po orbicie z prędkością 27 500 km/h.

Zrobiłam to w ten sposób:

Ek = ½ m * v2

20t = 20000kg
110 km/h = 30,6 m/s
\[Ek = ½ * 20000 * 30,62 = 10000 * 936,36 = 9363600J ≈ 9,4 * 10^6 J\]

80kg
27 500 km/h = 7638.9 m/s
\[Ek = ½ * 80 * 7638,92 = 40 * 58352793,21 ≈ 2334111728J ≈ 2,3 * 10^9 J\]

Czy jest to poprawnie zrobione, czy wyniki są dobrze zapisane? Do tego akurat nie mam klucza odpowiedzi.
ODPOWIEDZ