Czy mógłby ktoś rozwiązać ( tłumacząc mniej więcej ) poniższe zadanie?
Znajdź równanie dwusiecznej kąta przecięcia się dwóch prostych: \(x+3y-1=0\) oraz \(6x-2y+1=0\).
Wiem, że dowolny punkt na dwusiecznej jest równoodległy od ramion kąta utworzonego i że należy przyrównać odległość dowolnego punktu P(x;ax+b) od obydwu prostych natomiast w pewnym momencie utykam i chciałbym zobaczyć pełne rozwiązanie.
Z góry dziękuję za pomoc
Zadanie z geometrii analitycznej.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Guru
- Posty: 17549
- Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7435 razy
- Płeć:
Re: Zadanie z geometrii analitycznej.
(x,y) - punkt z dwusiecznej. Wówczas
\( \frac{|x+3y-1|}{ \sqrt{1+9} } = \frac{|6x-2y+1|}{ \sqrt{36+4} } \)
\( \frac{|x+3y-1|}{ \sqrt{10} } = \frac{|6x-2y+1|}{ 2\sqrt{10} } \)
\(2|x+3y-1|=|6x-2y+1|\)
\(4x+4y +3=0\) lub \(8x-8y-3=0\)
\( \frac{|x+3y-1|}{ \sqrt{1+9} } = \frac{|6x-2y+1|}{ \sqrt{36+4} } \)
\( \frac{|x+3y-1|}{ \sqrt{10} } = \frac{|6x-2y+1|}{ 2\sqrt{10} } \)
\(2|x+3y-1|=|6x-2y+1|\)
\(4x+4y +3=0\) lub \(8x-8y-3=0\)
- Jerry
- Expert
- Posty: 3531
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 50 razy
- Otrzymane podziękowania: 1938 razy
Re: Zadanie z geometrii analitycznej.
Przedostatni wers jest poprawny, w ostatnim radagast się pomyliła (jak Ją znam- liczyła w pamięci)... znajdź poprawne równania sama
Pozdrawiam
Pozdrawiam