Romb, trygonometria

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
wojc1k
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 02 lut 2021, 13:01
Płeć:

Romb, trygonometria

Post autor: wojc1k »

1. Krótsza przekątna rombu ma długość \(6\) cm, a kąt ostry ma \(60^\circ\) . Oblicz długość drugiej przekątnej.

2
2. Kąt \(\alpha\) jest kątem ostrym, a \(\sin\alpha=\frac{3}{7}\). Oblicz wartość wyrażenia \(5+2\sin \alpha - 3\cos \alpha\)
Ostatnio zmieniony 02 lut 2021, 13:34 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: poprawa wiadomości, cała "matematyka" w [tex] [/tex]; ale tę dwójkę, to nie wiem do czego przypisać!
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: Romb, trygonometria

Post autor: eresh »

wojc1k pisze: 02 lut 2021, 13:07 1. Krótsza przekątna rombu ma długość 6 cm, a kąt ostry ma 60 stopni . Oblicz długość drugiej przekątnej.
\(d=a=6\\
(\frac{1}{2}d)^2+(\frac{1}{2}e)^2=6^2\\
9+\frac{1}{4}e^2=36\\
\frac{1}{4}e^2=27\\
e^2=108\\
e=6\sqrt{3}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: Romb, trygonometria

Post autor: eresh »

wojc1k pisze: 02 lut 2021, 13:07

2
2.Kąt alfa jest kątem ostrym, a \(\sin\alpha=\frac{3}{7}\). Oblicz wartość wyrażenia \(5+2\sin \alpha - 3\cos \alpha\)
\(\sin\alpha=\frac{3}{7}\\
(\frac{3}{7})^2+\cos^2\alpha =1\\
\cos^2\alpha=\frac{40}{49}\\
\cos\alpha=\frac{2\sqrt{10}}{7}\\
5+2\cdot\frac{3}{7}-3\cdot\frac{2\sqrt{10}}{7}=\frac{41-6\sqrt{10}}{7}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ