Cześć, mam takie zadanie i nie mam pojęcia jak się za to zabrać.
Porownaj wartość energii kinetycznej ciężarówki o masie 20 ton, poruszającej się z prędkością 110 km/h i ważącego 80 kg astronauty poruszającego się po orbicie z prędkością 27 500 km/h.
Wartosc kinetyczna ciężarówki i astronauty (porównanie)
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Expert
- Posty: 6270
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Wartosc kinetyczna ciężarówki i astronauty (porównanie)
1. Podstawiasz do wzoru na \(E_k =\frac{mv^2}{2}\).
2. Wyrażasz energię w tych samych jednostkach [J] i potęgach.
3. Porównujesz współczynniki i stawiasz jeden ze znaków: >, =, <.
4.Powodzenia
2. Wyrażasz energię w tych samych jednostkach [J] i potęgach.
3. Porównujesz współczynniki i stawiasz jeden ze znaków: >, =, <.
4.Powodzenia
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl