Witam!
Mam problem z zadaniem z matury rozszerzonej z informatyki 2016 czerwiec. Zadanie 4.3 oraz 4.4 sprawiły mi mały problem.
Nie wiem do końca jakiej funkcji zastosować by to policzyć. Policzyłem mniej więcej wiek osób oraz ich płeć tylko nie wiem jaki warunek zastosować by sprawdzić ich (wiek, płeć, obliczenie iloczynu oraz sumy) bo dla poszczególnego wieku i płci jest inny przelicznik oraz kwota.
Jak mam wykonać to zadanie z informatyki EXCEL.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Re: Jak mam wykonać to zadanie z informatyki EXCEL.
Udało mi się mniej więcej wykonać zadanie 4.3 lecz mam problem z obliczeniem wieku (rocznikowo), bo obliczyłem jaki mi aktualny wiek dana osoba a nie rocznikowo. Czy ktoś może wie jak obliczyć wiek osoby (rocznikowo) np 1960 a 2016 to różnica 56 lat (rocznikowo), natomiast w zależności od miesiąca taka osoba może mieć aktualnie 55 lat.
Przebieg wykonywania zadania 4.3
- Obliczyłem wiek każdej osoby formułka : =DATA.RÓŻNICA(ubezpieczenia[@[Data_urodz]];$H$1;"y") z czego pod H1 wpisałem datę (1 stycznia 2016)
- Obliczyłem dla każdej płci osobną kwotę miesięczną ubezpieczenia w zależności od ich wieku formułki :
* dla osób <30lat : =JEŻELI(M2<=30;P2*$U$7;"") U7 (0,1%)
* dla osób od 31-45 : =JEŻELI(ORAZ(M2>=31;M2<=45);P2*$U$8;"") U8 (0,15%)
* dla osób od 46 : =JEŻELI(ORAZ(M2>46;M2<=60);P2*$U$9;"") U9 (0,12%)
*dla osób powyżej 60 to samo co 46 tylko trzeba dodać jeszcze 49 zł.
- Do każdej kolumny z wynikami wykonałem warunek : =SUMA.JEŻELI($I$2:$I$332;"kobieta";Q2:Q332) lub podobna ale zamiast "kobieta" to "mężczyzna".
Wynik mi prawie wychodzi ale dalej mam jakiś błąd. Prawdopodobnie jest to spowodowane tym że wiek jest zapisany nie rocznikowo tylko ich aktualnego.
Nie wiem też czy mogę załączyć zdjęcie jak to rozwiązałem, więc jeśli macie jakąś propozycję co mógłbym zmienić to byłbym wdzięczny.
Przebieg wykonywania zadania 4.3
- Obliczyłem wiek każdej osoby formułka : =DATA.RÓŻNICA(ubezpieczenia[@[Data_urodz]];$H$1;"y") z czego pod H1 wpisałem datę (1 stycznia 2016)
- Obliczyłem dla każdej płci osobną kwotę miesięczną ubezpieczenia w zależności od ich wieku formułki :
* dla osób <30lat : =JEŻELI(M2<=30;P2*$U$7;"") U7 (0,1%)
* dla osób od 31-45 : =JEŻELI(ORAZ(M2>=31;M2<=45);P2*$U$8;"") U8 (0,15%)
* dla osób od 46 : =JEŻELI(ORAZ(M2>46;M2<=60);P2*$U$9;"") U9 (0,12%)
*dla osób powyżej 60 to samo co 46 tylko trzeba dodać jeszcze 49 zł.
- Do każdej kolumny z wynikami wykonałem warunek : =SUMA.JEŻELI($I$2:$I$332;"kobieta";Q2:Q332) lub podobna ale zamiast "kobieta" to "mężczyzna".
Wynik mi prawie wychodzi ale dalej mam jakiś błąd. Prawdopodobnie jest to spowodowane tym że wiek jest zapisany nie rocznikowo tylko ich aktualnego.
Nie wiem też czy mogę załączyć zdjęcie jak to rozwiązałem, więc jeśli macie jakąś propozycję co mógłbym zmienić to byłbym wdzięczny.