wielomian

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Pawm32
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 513
Rejestracja: 01 kwie 2020, 18:51
Podziękowania: 191 razy

wielomian

Post autor: Pawm32 »

Wielomian W(x) przy dzieleniu przez dwumiany \(x-2\) i \(x+4\) daje reszty odpowednio \(-3\) oraz \(-51\). Wiedząc, że wielomian \(W(x)\) jest podzielny przez dwumian \(x+1\), wyznacz resztę z dzielenia wielomianu \(W(x)\) przez wielomian \(F(x)=x^3+3x^2-6x-8\)
Ostatnio zmieniony 01 lut 2021, 13:44 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: poprawa wiadomości, cała "matematyka" w [tex] [/tex]
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: wielomian

Post autor: eresh »

Pawm32 pisze: 01 lut 2021, 13:18 Wielomian W(x) przy dzieleniu przez dwumiany \(x-2\) i \(x+4\) daje reszty odpowednio -3 oraz -51. Wiedząc, że wielomian W(x) jest podzielny przez dwumian \(x+1\), wyznacz resztę z dzielenia wielomianu \(W(x)\) przez wielomian \(F(x)=x^3+3x^2-6x-8\)
\(F(x)=(x-2)(x+1)(x+4)\)

\(W(2)=-3\\
W(-4)=-51\\
W(-1)=0\)


\(W(x)=F(x)P(x)+ax^2+bx+c\\
-3=F(2)(P(2)+4a+2b+c\\
-51=F(-4)P(-4)+16a-4b+c\\
0=F(-1)P(-1)+a-b+c\)


\(\begin{cases}
4a+2b+c=-3\\
16a-4b+c=-51\\
a-b+c=0
\end{cases}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Pawm32
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 513
Rejestracja: 01 kwie 2020, 18:51
Podziękowania: 191 razy

Re: wielomian

Post autor: Pawm32 »

eresh pisze: 01 lut 2021, 13:38
Pawm32 pisze: 01 lut 2021, 13:18 Wielomian W(x) przy dzieleniu przez dwumiany \(x-2\) i \(x+4\) daje reszty odpowednio -3 oraz -51. Wiedząc, że wielomian W(x) jest podzielny przez dwumian \(x+1\), wyznacz resztę z dzielenia wielomianu \(W(x)\) przez wielomian \(F(x)=x^3+3x^2-6x-8\)
\(F(x)=(x-2)(x+1)(x+4)\)

\(W(2)=-3\\
W(-4)=-51\\
W(-1)=0\)


\(W(x)=F(x)P(x)+ax^2+bx+c\\
-3=F(2)(P(2)+4a+2b+c\\
-51=F(-4)P(-4)+16a-4b+c\\
0=F(-1)P(-1)+a-b+c\)


\(\begin{cases}
4a+2b+c=-3\\
16a-4b+c=-51\\
a-b+c=0
\end{cases}\)
aha... jak jest podzielny to znaczy, że reszta 0.
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: wielomian

Post autor: eresh »

Pawm32 pisze: 01 lut 2021, 13:40 aha... jak jest podzielny to znaczy, że reszta 0.
dokładnie tak
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ