od czego zależ moment bezwładności?
Czy może być on różny dla dwóch takich samych ciał o identycznej masie i kształcie?
Moment bezwładności a gęstość ciała
czy jest równy sumie momentów bezwładności poszczególnych części względem osi przechodzących przez środki ciężkości każdej z części?
moment bezwładności
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Witam na forum
- Posty: 7
- Rejestracja: 29 sty 2021, 18:20
- Podziękowania: 5 razy
-
- Fachowiec
- Posty: 1549
- Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
- Podziękowania: 2 razy
- Otrzymane podziękowania: 408 razy
Re: moment bezwładności
Dla masy punktowej
\( I = m\cdot r^2 \) (zależy od masy ciała i kwadratu odległości \( r^2\) od osi obrotu tej masy).
Może być różny.
\( I = \rho\cdot V \cdot r^2 \)
Jest równy sumie momentów.
\( I = m\cdot r^2 \) (zależy od masy ciała i kwadratu odległości \( r^2\) od osi obrotu tej masy).
Może być różny.
\( I = \rho\cdot V \cdot r^2 \)
Jest równy sumie momentów.
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: moment bezwładności
Jeżeli masy i kształty=objętość są jednakowe, to momenty mogą być różne tylko dla różnych osi obrotu.Darkfeniks pisze: ↑30 sty 2021, 22:51 od czego zależ moment bezwładności?
Czy może być on różny dla dwóch takich samych ciał o identycznej masie i kształcie?
[..]
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl