Użyteczność osiągana z konsumpcji dwóch dóbr w ilościach x i y można wyrazić wzorem \(U=\sqrt{xy}\). Cena dobra x wynosi 5 zł, zaś dobro y jest dwa razy droższe. Jaki koszyk zapewni konsumentowi największą użyteczność, jeśli może on wydać na zakupy nie więcej niż 200 zł?
Proszę o pomoc
Zadanie z ekonomii
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Witam na forum
- Posty: 4
- Rejestracja: 17 lis 2015, 22:25
- Podziękowania: 1 raz
- Płeć:
-
- Fachowiec
- Posty: 1748
- Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 445 razy
Re: Zadanie z ekonomii
Metoda mnożników Lagrange'a znajdowania maximum globalnego funkcji użyteczności Cobba-Douglasa
\( \max [U(x,y) = \sqrt{x\cdot y}] \)
przy ograniczeniu:
\( 5x + 10 y \leq 200. \)
\( \max [U(x,y) = \sqrt{x\cdot y}] \)
przy ograniczeniu:
\( 5x + 10 y \leq 200. \)