Oblicz najmniejszą wartość...
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Oblicz najmniejszą wartość...
Oblicz najmniejszą wartość funkcji kwadratowej f(x) = 3(x + 6)(x - 1) w przedziale <-6, 0>
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
y = 3(x+6)(x-1)
Ze wzoru funkcji odczytujesz miejsca zerowe: -6 i 1.
f(-6) = f(1) = 0
Wierzchołek paraboli ma pierwszą współrzędną,czyli x wierzchołkowe w połowie odcinka między
miejscami zerowymi. x=(-6 + 1)/2 = -2,5
Masz więc odciętą wierzchołka paraboli,czyli x wierzchołka .x=-2,5
Dla tego argumentu funkcja osiąga najmniejszą wartość y=3(-2,5+6)(-2,5-1)=3*3,5*(-3,5)=-36,75
Ze wzoru funkcji odczytujesz miejsca zerowe: -6 i 1.
f(-6) = f(1) = 0
Wierzchołek paraboli ma pierwszą współrzędną,czyli x wierzchołkowe w połowie odcinka między
miejscami zerowymi. x=(-6 + 1)/2 = -2,5
Masz więc odciętą wierzchołka paraboli,czyli x wierzchołka .x=-2,5
Dla tego argumentu funkcja osiąga najmniejszą wartość y=3(-2,5+6)(-2,5-1)=3*3,5*(-3,5)=-36,75
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.