Dwie identyczne motorówki płyną rzeką po tej samej prostej, ale w przeciwnych kierunkach. Obie mają tę samą szybkość względem wody. Obserwator z brzegu rzeki odnotowuje szybkości łódek 4,0 oraz 5,0 m/s.
a. Jakie szybkości mają motorówki względem wody?
b. Jaka jest szybkość nurtu rzeki?
potrzebuje pomocy z fizyką
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Witam na forum
- Posty: 7
- Rejestracja: 29 sty 2021, 18:20
- Podziękowania: 5 razy
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: potrzebuje pomocy z fizyką
a) 4,5 m/s
b) 0,5 m/s
b) 0,5 m/s
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
-
- Witam na forum
- Posty: 7
- Rejestracja: 29 sty 2021, 18:20
- Podziękowania: 5 razy
- panb
- Expert
- Posty: 5122
- Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
- Lokalizacja: Nowiny Wielkie
- Podziękowania: 19 razy
- Otrzymane podziękowania: 2053 razy
- Płeć:
Re: potrzebuje pomocy z fizyką
\( \begin{cases} u+v=5\\u-v=4\end{cases} \)
Rozwiązać i będziesz wiedział skąd ...
-
- Fachowiec
- Posty: 1549
- Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
- Podziękowania: 2 razy
- Otrzymane podziękowania: 409 razy
Re: potrzebuje pomocy z fizyką
Oznaczenia
\( Z\) - Ziemia
\( W \) - woda
\( Ł1 \) - łódka pierwsza
\( Ł2 \) - łódka druga.
Dane
\( v_{Ł1Z} = 4\frac{m}{s} \)
\( v_{Ł2Z} = 5\frac{m}{s} \)
\( v_{Ł1W} = v_{Ł2W} \ \ ( 0) \)
Obliczyć
\( v_{Ł1W} = v_{Ł2W} \)
\( v_{WZ} \)
Rozwiązanie
\( v_{Ł1Z} = 4\cdot \vec{i} \)
\( v_{Ł2Z} = -5 \cdot \vec{i}. \)
Na podstawie równości \( (0) \) i zasady składania wektorów o takich samych kierunkach, możemy napisać
\( v_{Ł1Z} = v_{Ł1W} + v_{WZ} = 4 \ \ (1)\)
\( v_{Ł2Z} = -v_{Ł2W} + v_{WZ} = -5 \ \ (2) \)
\( v_{Ł1W} = v_{Ł2W} \ \ (3) \)
Z równań \( (1), \ \ (2) \)
\( 4 - v_{Ł1W} = -5 + v_{Ł2W} \ \ (4) \)
Z równań \( (3), \ \ (4) \)
\( 4 - v_{1W} = - 5 + v_{Ł1W} \)
\( 2v_{Ł1W} = 9 \)
\( v_{Ł1W} = 4,5 \frac{m}{s} = v_{Ł2W}\ \ (5) \)
Podstawiając \( (5) \) do \( (1) \) lub \( (2) \)
mamy
\( v_{WZ} = 4 - 4,5 = -0,5 \frac{m}{s}\)
lub
\(v_{WZ} = -5 +4,5 = -0,5 \frac{m}{s}.\)
Odpowiedź
\( a) \ \ v_{Ł1W} = v_{2W} = 4,5 \frac{m}{s} \)
\( b) \ \ v_{WZ} = -0.5\frac{m}{s}. \)
\( Z\) - Ziemia
\( W \) - woda
\( Ł1 \) - łódka pierwsza
\( Ł2 \) - łódka druga.
Dane
\( v_{Ł1Z} = 4\frac{m}{s} \)
\( v_{Ł2Z} = 5\frac{m}{s} \)
\( v_{Ł1W} = v_{Ł2W} \ \ ( 0) \)
Obliczyć
\( v_{Ł1W} = v_{Ł2W} \)
\( v_{WZ} \)
Rozwiązanie
\( v_{Ł1Z} = 4\cdot \vec{i} \)
\( v_{Ł2Z} = -5 \cdot \vec{i}. \)
Na podstawie równości \( (0) \) i zasady składania wektorów o takich samych kierunkach, możemy napisać
\( v_{Ł1Z} = v_{Ł1W} + v_{WZ} = 4 \ \ (1)\)
\( v_{Ł2Z} = -v_{Ł2W} + v_{WZ} = -5 \ \ (2) \)
\( v_{Ł1W} = v_{Ł2W} \ \ (3) \)
Z równań \( (1), \ \ (2) \)
\( 4 - v_{Ł1W} = -5 + v_{Ł2W} \ \ (4) \)
Z równań \( (3), \ \ (4) \)
\( 4 - v_{1W} = - 5 + v_{Ł1W} \)
\( 2v_{Ł1W} = 9 \)
\( v_{Ł1W} = 4,5 \frac{m}{s} = v_{Ł2W}\ \ (5) \)
Podstawiając \( (5) \) do \( (1) \) lub \( (2) \)
mamy
\( v_{WZ} = 4 - 4,5 = -0,5 \frac{m}{s}\)
lub
\(v_{WZ} = -5 +4,5 = -0,5 \frac{m}{s}.\)
Odpowiedź
\( a) \ \ v_{Ł1W} = v_{2W} = 4,5 \frac{m}{s} \)
\( b) \ \ v_{WZ} = -0.5\frac{m}{s}. \)
-
- Fachowiec
- Posty: 1549
- Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
- Podziękowania: 2 razy
- Otrzymane podziękowania: 409 razy
Re: potrzebuje pomocy z fizyką
Oznaczenia
\( Z\) - Ziemia
\( W \) - woda
\( Ł1 \) - łódka pierwsza
\( Ł2 \) - łódka druga.
Dane
\( v_{Ł1Z} = 4\frac{m}{s} \)
\( v_{Ł2Z} = 5\frac{m}{s} \)
\( v_{Ł1W} = v_{Ł2W} \ \ ( 0) \)
Obliczyć
\( a) \ \ v_{Ł1W} = v_{Ł2W} \)
\( b) \ \ v_{WZ} \)
Rozwiązanie
\( v_{Ł1Z} = 4\cdot \vec{i} \)
\( v_{Ł2Z} = -5 \cdot \vec{i}. \)
Na podstawie równości \( (0) \) i zasady składania wektorów o takich samych kierunkach, możemy napisać
\( v_{Ł1Z} = v_{Ł1W} + v_{WZ} = 4 \ \ (1)\)
\( v_{Ł2Z} = -v_{Ł2W} + v_{WZ} = -5 \ \ (2) \)
\( v_{Ł1W} = v_{Ł2W} \ \ (3) \)
Z równań \( (1), \ \ (2) \)
\( 4 - v_{Ł1W} = -5 + v_{Ł2W} \ \ (4) \)
Z równań \( (3), \ \ (4) \)
\( 4 - v_{1W} = - 5 + v_{Ł1W} \)
\( 2v_{Ł1W} = 9 \)
\( v_{Ł1W} = 4,5 \frac{m}{s} = v_{Ł2W}\ \ (5) \)
Podstawiając \( (5) \) do \( (1) \) lub \( (2) \)
mamy
\( v_{WZ} = 4 - 4,5 = -0,5 \frac{m}{s}\)
lub
\(v_{WZ} = -5 +4,5 = -0,5 \frac{m}{s}.\)
Odpowiedź
\( a) \ \ v_{Ł1W} = v_{2W} = 4,5 \frac{m}{s} \)
\( b) \ \ v_{WZ} = -0.5\frac{m}{s}. \)
\( Z\) - Ziemia
\( W \) - woda
\( Ł1 \) - łódka pierwsza
\( Ł2 \) - łódka druga.
Dane
\( v_{Ł1Z} = 4\frac{m}{s} \)
\( v_{Ł2Z} = 5\frac{m}{s} \)
\( v_{Ł1W} = v_{Ł2W} \ \ ( 0) \)
Obliczyć
\( a) \ \ v_{Ł1W} = v_{Ł2W} \)
\( b) \ \ v_{WZ} \)
Rozwiązanie
\( v_{Ł1Z} = 4\cdot \vec{i} \)
\( v_{Ł2Z} = -5 \cdot \vec{i}. \)
Na podstawie równości \( (0) \) i zasady składania wektorów o takich samych kierunkach, możemy napisać
\( v_{Ł1Z} = v_{Ł1W} + v_{WZ} = 4 \ \ (1)\)
\( v_{Ł2Z} = -v_{Ł2W} + v_{WZ} = -5 \ \ (2) \)
\( v_{Ł1W} = v_{Ł2W} \ \ (3) \)
Z równań \( (1), \ \ (2) \)
\( 4 - v_{Ł1W} = -5 + v_{Ł2W} \ \ (4) \)
Z równań \( (3), \ \ (4) \)
\( 4 - v_{1W} = - 5 + v_{Ł1W} \)
\( 2v_{Ł1W} = 9 \)
\( v_{Ł1W} = 4,5 \frac{m}{s} = v_{Ł2W}\ \ (5) \)
Podstawiając \( (5) \) do \( (1) \) lub \( (2) \)
mamy
\( v_{WZ} = 4 - 4,5 = -0,5 \frac{m}{s}\)
lub
\(v_{WZ} = -5 +4,5 = -0,5 \frac{m}{s}.\)
Odpowiedź
\( a) \ \ v_{Ł1W} = v_{2W} = 4,5 \frac{m}{s} \)
\( b) \ \ v_{WZ} = -0.5\frac{m}{s}. \)
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: potrzebuje pomocy z fizyką
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl