Proszę o pomoc w rozwiązaniu

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
krk3000
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 29 sty 2021, 11:26

Proszę o pomoc w rozwiązaniu

Post autor: krk3000 »

Mam cztery razy tyle lat, co mój brat, a za dwa lata będę miał trzy razy tyle lat, co on. Za ile lat będę miał dwa razy tyle lat, co mój brat?
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: Proszę o pomoc w rozwiązaniu

Post autor: eresh »

krk3000 pisze: 29 sty 2021, 11:28 Mam cztery razy tyle lat, co mój brat, a za dwa lata będę miał trzy razy tyle lat, co on. Za ile lat będę miał dwa razy tyle lat, co mój brat?
\(x\) - wiek brata
\(4x\)- mój wiek


\(4x+2=3(x+2)\\
4x+2=3x+6\\
x=4\\
4x=16\)


n- szukana liczba lat

\(16+n=2(4+n)\\
16+n=8+2n\\
8=n
\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ