Czesc
Mam zadanie nad, którym utknąłem. Trzeba wyznaczyć estymator \(KMNK\), a podane sa takie dane:
n = 13
\(\sum_{t=1}^{13}y_t^2 = 2815\)
\(\sum_{t=1}^{13}y_t*x_2t = 100\)
\(\sum_{t=1}^{13}y_t*x_1t = 50\)
\(\sum_{t=1}^{13}y_t = 40\)
\((X'*X)^{-1} =\begin{bmatrix}2,25&-0,05&-0,1 \\ -0,05&0,49&-0,2\\ -0,1&-0,2&0,09 \end{bmatrix}\)
Estymator \(KMNK\) dany jest wzorem: \((X'X)^{-1} * X'*y\)
Jak macie jakiś pomysły, będę wdzięczny.
Wyznaczenie estymatora KMNK
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Witam na forum
- Posty: 2
- Rejestracja: 14 wrz 2016, 20:02
- Płeć:
Re: Wyznaczenie estymatora KMNK
Ostatnio zmieniony 28 sty 2021, 13:48 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: poprawa wiadomości, cała "matematyka" w [tex] [/tex]
Powód: poprawa wiadomości, cała "matematyka" w [tex] [/tex]
-
- Fachowiec
- Posty: 1561
- Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
- Podziękowania: 2 razy
- Otrzymane podziękowania: 412 razy
Re: Wyznaczenie estymatora KMNK
\( X'\cdot Y = \left[ \begin{matrix} \sum_{t=1}^{13}y_{t} \\ \sum_{t=1}^{13}y_{t}\cdot x_{t1}\\ \sum_{t=1}^{13}y_{t}\cdot x_{t2} \end{matrix} \right] \)
\( X'\cdot Y = \left[ \begin{matrix} 40 \\ 50 \\ 100 \end{matrix} \right] \)
\( \hat{b} = \left[ \begin{matrix} b_{0} \\ b_{1} \\ b_{2} \end{matrix} \right] = ( X'\cdot X)^{-1} \cdot (X' \cdot Y) \)
\( \hat{b} = \left[ \begin{matrix} b_{0} \\ b_{1} \\ b_{2} \end{matrix} \right] = \left[ \begin{matrix} 2,25 & -0,05 & -0,10 \\ -0,05 & 0,49 & -0,20 \\-0,10 & -0,20 & 0,09 \end{matrix} \right] \cdot \left[ \begin{matrix} 40 \\ 50 \\ 100 \end{matrix} \right] = \left[ \begin{matrix} 77,5 \\ 42,5 \\ -5,0 \end{matrix} \right] \)
OCTAVE 4.2.1
\( X'\cdot Y = \left[ \begin{matrix} 40 \\ 50 \\ 100 \end{matrix} \right] \)
\( \hat{b} = \left[ \begin{matrix} b_{0} \\ b_{1} \\ b_{2} \end{matrix} \right] = ( X'\cdot X)^{-1} \cdot (X' \cdot Y) \)
\( \hat{b} = \left[ \begin{matrix} b_{0} \\ b_{1} \\ b_{2} \end{matrix} \right] = \left[ \begin{matrix} 2,25 & -0,05 & -0,10 \\ -0,05 & 0,49 & -0,20 \\-0,10 & -0,20 & 0,09 \end{matrix} \right] \cdot \left[ \begin{matrix} 40 \\ 50 \\ 100 \end{matrix} \right] = \left[ \begin{matrix} 77,5 \\ 42,5 \\ -5,0 \end{matrix} \right] \)
OCTAVE 4.2.1
Kod: Zaznacz cały
>> A=[2.25, -0.05, -0.10;-0.05,0.49,0.20;-0.10,-0.20,0.09]
A =
2.250000 -0.050000 -0.100000
-0.050000 0.490000 0.200000
-0.100000 -0.200000 0.090000
>> b = [40;50;100]
b =
40
50
100
>> B = A*b
B =
77.5000
42.5000
-5.0000