Zadanie z parametrem.

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
gr4vity
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 251
Rejestracja: 17 sty 2021, 18:12
Podziękowania: 197 razy
Otrzymane podziękowania: 3 razy

Zadanie z parametrem.

Post autor: gr4vity »

Dla jakich wartości parametru ,,m'' funkcje \(f(x)=\frac{4-m}{x}\) oraz \(g(x)=x^2+5x+m\), dla \(x\neq0\) mają dokładnie trzy punkty wspólne.
Mam informacje, że zadanie to można zrobić dwoma sposobami (zauważając, że wielomian który powstanie przy porównaniu funkcji ma pierwiastek równy -1.
Oraz wykorzystując pochodną (zbadać zmienność funkcji i odczytać).
Próbowałem wielokrotnie robić to zadanie zarówno jednym jak i drugim sposobem natomiast bez skutku.
Czy byłby ktoś tak miły i rozwiązał to zadanie?
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: Zadanie z parametrem.

Post autor: eresh »

gr4vity pisze: 28 sty 2021, 01:56 Dla jakich wartości parametru ,,m'' funkcje \(f(x)=\frac{4-m}{x}\) oraz \(g(x)=x^2+5x+m\), dla \(x\neq0\) mają dokładnie trzy punkty wspólne.
Mam informacje, że zadanie to można zrobić dwoma sposobami (zauważając, że wielomian który powstanie przy porównaniu funkcji ma pierwiastek równy -1.
Oraz wykorzystując pochodną (zbadać zmienność funkcji i odczytać).
Próbowałem wielokrotnie robić to zadanie zarówno jednym jak i drugim sposobem natomiast bez skutku.
Czy byłby ktoś tak miły i rozwiązał to zadanie?
Pozdrawiam
\(x\neq 0\\
\frac{4-m}{x}=x^2+5x+m\\
4-m=x^3+5x^2+mx\\
x^3+5x^2+mx+m-4=0\)

równanie ma mieć trzy rozwiązania
\((x+1)(x^2+4x+m-4)=0\)
równanie \(x^2+4x+m-4=0\) ma mieć dwa rozwiązania, \( x\neq -1\)
\(\Delta>0\\
16-4(m-4)>0\\
4-m+4>0\\
-m>-8\\
m<8\)


\(x\neq 1:\\
1-4+m-4\neq 0\\
m\neq 7\)



\(x\neq 0:\\
m\neq 4\)



Odpowiedź: \(m\in (-\infty, 8 )\setminus\{4,7\}\)

Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ