Ciepło parowania
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Witam na forum
- Posty: 5
- Rejestracja: 26 sty 2021, 11:01
- Otrzymane podziękowania: 1 raz
- Płeć:
Ciepło parowania
Dwie ciecze A i B mają taką samą normalną temperaturę wrzenia, wynoszącą 348K. Pod ciśnieniem 0,28MPa ciecz A wrze w temperaturze o 5 stopni wyższe niż ciecz B. Która z tych cieczy ma wyższe ciepło parowania i dlaczego?
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Ciepło parowania
Zajrzyj do podręczników:
http://ilf.fizyka.pw.edu.pl/podrecznik/2/8/2
https://cnx.org/contents/FqtblkWY@4.26: ... any-fazowe
https://zapytajfizyka.fuw.edu.pl/pytani ... iz-zelazo/
https://pl.khanacademy.org/science/ap-b ... g-of-water
http://ilf.fizyka.pw.edu.pl/podrecznik/2/8/2
https://cnx.org/contents/FqtblkWY@4.26: ... any-fazowe
https://zapytajfizyka.fuw.edu.pl/pytani ... iz-zelazo/
https://pl.khanacademy.org/science/ap-b ... g-of-water
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
-
- Fachowiec
- Posty: 1549
- Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
- Podziękowania: 2 razy
- Otrzymane podziękowania: 408 razy
Re: Ciepło parowania
Korzystamy z równania Clausiusa-Clapeyrona wiążącego temperaturę wrzenia \( T_{w} \) z ciepłem parowania \(\Delta H_{par}\) dla danej substancji
\( T_{w}= \left( \frac{1}{T_{0}} - \frac{R\cdot \ln\left(\frac{P}{P_{0}}\right)}{\Delta H_{par}}\right)^{-1} \)
Z równania tego wyznaczamy \( \Delta H_{par}. \)
Podstawiamy dane liczbowe oddzielnie dla cieczy \( A \) i cieczy \( B: \)
\( T_{0} = 348 K,\ \ P = 0,28MPa= 28\cdot 10^4 Pa, \ \ P_{0} = 101325 Pa, \ \ T_{w} +5 K \) dla substancji \( A \) i \( T_{w} \) dla substancji \( B, \ \ R = 8,314 \frac{J}{K\cdot mol}. \)
Z postaci, które uzyskamy \( \Delta H_{parA}, \ \ \Delta H_{parB} \) wyciągamy wniosek, która substancja ma wyższe ciepło parowania i dlaczego.
\( T_{w}= \left( \frac{1}{T_{0}} - \frac{R\cdot \ln\left(\frac{P}{P_{0}}\right)}{\Delta H_{par}}\right)^{-1} \)
Z równania tego wyznaczamy \( \Delta H_{par}. \)
Podstawiamy dane liczbowe oddzielnie dla cieczy \( A \) i cieczy \( B: \)
\( T_{0} = 348 K,\ \ P = 0,28MPa= 28\cdot 10^4 Pa, \ \ P_{0} = 101325 Pa, \ \ T_{w} +5 K \) dla substancji \( A \) i \( T_{w} \) dla substancji \( B, \ \ R = 8,314 \frac{J}{K\cdot mol}. \)
Z postaci, które uzyskamy \( \Delta H_{parA}, \ \ \Delta H_{parB} \) wyciągamy wniosek, która substancja ma wyższe ciepło parowania i dlaczego.