Zadanie z tarciem, dlaczego tak go stosujemy ?

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Xenon02
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 40
Rejestracja: 18 sty 2021, 19:00
Podziękowania: 10 razy
Płeć:

Zadanie z tarciem, dlaczego tak go stosujemy ?

Post autor: Xenon02 »

Witam !

Mam pytanie co do zadania z tarcia gdzie wypisałem dane. Szukany jest współczynnik tarcia, utknąłem przy momencie gdzie zaproponowali mi przyrównać wzór T = (f)mg do wzoru F= ma jako T= ma, pytanie moje brzmi dlaczego T może się równać T = ma?
(f) - współczynnik tarcia.
Obrazek
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Zadanie z tarciem, dlaczego tak go stosujemy ?

Post autor: korki_fizyka »

Tak jak jest na rysunku, to \(F_w = F_1 - T\) i zapewne chodzi o ruch przyspieszony,
natomiast gdy siła \(F_1\) przestanie działać, to \(F_w = T\) i wtedy (opóźnienie) \(a = \frac{T}{m}\).
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
Xenon02
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 40
Rejestracja: 18 sty 2021, 19:00
Podziękowania: 10 razy
Płeć:

Re: Zadanie z tarciem, dlaczego tak go stosujemy ?

Post autor: Xenon02 »

korki_fizyka pisze: 27 sty 2021, 10:42 Tak jak jest na rysunku, to \(F_w = F_1 - T\) i zapewne chodzi o ruch przyspieszony,
natomiast gdy siła \(F_1\) przestanie działać, to \(F_w = T\) i wtedy (opóźnienie) \(a = \frac{T}{m}\).
Treść zadania wyglądała mnie więcej tak : "Na gładkiej zamarzniętej tafli jeziora nadaliśmy stalowej kostce prędkość v0=3m/s. Zatrzymała się ona w odległości s= 30 m od nas . Jaki był współczynnik tarcia stali o lód?"

Mógłbyś to bardziej rozpisać dlaczego T = ma ? Średnio to jeszcze rozumiem, byłbym bardzo wdzięczny :)
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Zadanie z tarciem, dlaczego tak go stosujemy ?

Post autor: korki_fizyka »

Xenon02 pisze: 27 sty 2021, 11:20
korki_fizyka pisze: 27 sty 2021, 10:42 Tak jak jest na rysunku, to \(F_w = F_1 - T\) i zapewne chodzi o ruch przyspieszony,
natomiast gdy siła \(F_1\) przestanie działać, to \(F_w = T\) i wtedy (opóźnienie) \(a = \frac{T}{m}\).
Treść zadania wyglądała mnie więcej tak : "Na gładkiej zamarzniętej tafli jeziora nadaliśmy stalowej kostce prędkość v0=3m/s. Zatrzymała się ona w odległości s= 30 m od nas . Jaki był współczynnik tarcia stali o lód?"

Mógłbyś to bardziej rozpisać dlaczego T = ma ? Średnio to jeszcze rozumiem, byłbym bardzo wdzięczny :)
Skoro treść zadania była taka, to skąd wziął się ten malunek :?: Nie ma żadnej siły\( F_1\),
Jedyną siłą działającą wzdłuż kierunku ruchu jest siła tarcia, która zależy od siły nacisku \(T = \mu mg\), zatem \(F_ w = T\) itd.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
Xenon02
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 40
Rejestracja: 18 sty 2021, 19:00
Podziękowania: 10 razy
Płeć:

Re: Zadanie z tarciem, dlaczego tak go stosujemy ?

Post autor: Xenon02 »

korki_fizyka pisze: 27 sty 2021, 18:12 Skoro treść zadania była taka, to skąd wziął się ten malunek :?: Nie ma żadnej siły\( F_1\),
Jedyną siłą działającą wzdłuż kierunku ruchu jest siła tarcia, która zależy od siły nacisku \(T = \mu mg\), zatem \(F_ w = T\) itd.
No bo skoro nadaliśmy metalowej kostce jakąś prędkość to trzeba było zadziałać na nią jakąś siłą, żeby nadać jej jakąś prędkość.
A skoro \(F_w=T\) to \(Fw = \mu mg\) to czemu \( T = ma \) a siła wypadkowa chyba nie może mieć \(F_w = ma \) skoro \(F_w= \mu mg\)

Może się tutaj mylę nie wiem.
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Zadanie z tarciem, dlaczego tak go stosujemy ?

Post autor: korki_fizyka »

Siłę przyłożono na chwilę, kopnięto, popchnięto...krążek itp. ale po tym uderzeniu kijem siła już nie działa!
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Zadanie z tarciem, dlaczego tak go stosujemy ?

Post autor: korki_fizyka »

Zatem JEDYNĄ siłą jest siła TARCIA, czyli \(F_w = T\),
potem podstawiasz po obu stronach: \(ma = \mu mg \rightarrow a = \mu g\)
tak jest zawsze w ruchu opóznionym na torze poziomym.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Zadanie z tarciem, dlaczego tak go stosujemy ?

Post autor: korki_fizyka »

PS każda siła to iloczyn masy i przyspieszenia, zwłaszcza jest temu równa siła wypadkowa, patrz II zasada dynamiki.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
Xenon02
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 40
Rejestracja: 18 sty 2021, 19:00
Podziękowania: 10 razy
Płeć:

Re: Zadanie z tarciem, dlaczego tak go stosujemy ?

Post autor: Xenon02 »

Dziękuję za odpowiedź, teraz już rozumiem, nie sądziłem że Fw można zapisać w taki sposób\(F_w=ma\). I rzeczywiście każda siła ma jakby swój wzór.
Gdyby siła dalej oddziaływała na ten krążek to pewnie ten wzór wyglądałby tak \(Fw = F - T\) ---> \(ma = ma - \mu mg\)
Pozdrawiam i dziękuję za pomoc :)
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Zadanie z tarciem, dlaczego tak go stosujemy ?

Post autor: korki_fizyka »

Xenon02 pisze: 27 sty 2021, 20:01
Pozdrawiam i dziękuję za pomoc :)
Podziękuj "łapką" ;)
Ostatnio zmieniony 27 sty 2021, 23:03 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: poprawa wiadomości
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ