Obliczyć pole trójkąta ograniczonego osią \(Ox\) oraz stycznymi do paraboli
\(y= 4x^{2} + 4x - 8\)
Czy byłby ktoś w stanie rozwiązać oraz objaśnić kroki
Obliczyć pole trójkąta ograniczonego osią
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- Jerry
- Expert
- Posty: 3531
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 50 razy
- Otrzymane podziękowania: 1938 razy
Re: Obliczyć pole trójkąta ograniczonego osią
Którymi? Zadajesz niekompletne pytania i oczekujesz pomocy
Pozdrawiam
Re: Obliczyć pole trójkąta ograniczonego osią
Obliczyć pole trójkąta ograniczonego osią Ox oraz stycznymi do paraboli poprowadzonymi w obu miejscach zerowych.
Masz rację nie uzupełniłem treści
Masz rację nie uzupełniłem treści
- Jerry
- Expert
- Posty: 3531
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 50 razy
- Otrzymane podziękowania: 1938 razy
Re: Obliczyć pole trójkąta ograniczonego osią
1) \( 4x^{2} + 4x - 8=0\iff (x=-2\vee x=1)\)
punktami styczności są \((-2,0)\) i \(1,0)\)
2) \(y'=8x+4\)
\(y'(-2)=-12\) i \(y'(1)=12\)
3) stycznymi są
\(y=-12(x+2)+0\) i \(y=12(x-1)+0\)
4) przecinają się w punkcie \(\left(-{1\over2},-18\right)\)
Pozostaje policzyć pole trójkąta o podstawie \(3\) i wysokości \(18\)...
Odp. \(27\ \left[\text{j}^2\right]\)
Pozdrawiam
punktami styczności są \((-2,0)\) i \(1,0)\)
2) \(y'=8x+4\)
\(y'(-2)=-12\) i \(y'(1)=12\)
3) stycznymi są
\(y=-12(x+2)+0\) i \(y=12(x-1)+0\)
4) przecinają się w punkcie \(\left(-{1\over2},-18\right)\)
Pozostaje policzyć pole trójkąta o podstawie \(3\) i wysokości \(18\)...
Odp. \(27\ \left[\text{j}^2\right]\)
Pozdrawiam