witam wszystkich,
mam takie zadanie:
Dany jest roztwór NaOH zawierający NaCl. Stężenie NaOH wynosi 10^-6 mol/dm3. Stężenie NaCl 5 moli/dm3. Oblicz ph roztworu.
uprzejmie proszę o pomoc, nie umiem ruszyć tego zadania mimo braku większych kłopotów z chemią.. z góry dziękuję
Zadanie Obliczanie pH
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Zadanie Obliczanie pH
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
Re: Zadanie Obliczanie pH
Dziękuję za podpowiedź ale nie ma w zadaniu objętości roztworu... i wlasnie dlatego nie wiem co robić uczciwie mówiąc.
- Jerry
- Expert
- Posty: 3530
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 50 razy
- Otrzymane podziękowania: 1938 razy
Re: Zadanie Obliczanie pH
To może, żeby pchnąć rozwiązanie, przyjmij objętości \(V_1,\ V_2\) - \(pH\) będzie ich funkcją...
Pozdrawiam
PS. Ja się na tym nie znam!
-
- Witam na forum
- Posty: 5
- Rejestracja: 26 sty 2021, 11:01
- Otrzymane podziękowania: 1 raz
- Płeć:
Re: Zadanie Obliczanie pH
W zadaniu tym chodzi o to, że na pH roztworu będą wpływać jedynie jony OH- pochodzące z dysocjacji NaOH, wiec najpierw liczysz pOH o później pH
-
- Witam na forum
- Posty: 5
- Rejestracja: 26 sty 2021, 11:01
- Otrzymane podziękowania: 1 raz
- Płeć:
Re: Zadanie Obliczanie pH
[NaOH]=[OH]=10^(-6) mol/dm3
pOH=-log([OH-])=-log(10^(-6))=6
pH=14-pOH=14-6=8
pOH=-log([OH-])=-log(10^(-6))=6
pH=14-pOH=14-6=8
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Zadanie Obliczanie pH
Tutaj znajdziesz rozwiązanie: http://biol-chem-maturalnie.blogspot.co ... ie-ph.html
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl