Ładunek 2 * 10^{-8}[/tex] C jest równomiernie rozłożony na metalowej nici o długości 1 m. Znaleźć natężenie pola w punkcie znajdującym się w odległości 10 cm od nici, jednakowo oddalonym od jej końców. Nić jest nieskończenie długa.
Odpowiedź to 3,6 kV/m
1 zadanie elektrostatyki
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Fachowiec
- Posty: 1564
- Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
- Podziękowania: 2 razy
- Otrzymane podziękowania: 412 razy
Re: 1 zadanie elektrostatyki
Natężenie pola znajdujemy stosując prawo (twierdzenie) Gaussa.
Powierzchnia Gaussa jest boczną powierzchnią walca o promieniu \( x \) i długości \( L \) współśrodkową z nicią.
\( E\cdot 2\pi \cdot x \cdot L = \frac{Q}{\epsilon_{0}}. \)
Stąd
\( E = \frac{Q}{2\pi \cdot \epsilon_{0} \cdot L \cdot x } \)
\( E = \frac{2\cdot 10^{-8} (C)}{\cdot 6,28 \cdot 8,85 \cdot 10^{-12}\left(\frac{F}{m}\right) \cdot 1(m)\cdot 0,10 (m)}= 3598,5 \frac{V}{m} \approx 3,6 \frac{kV}{m}.\)
Powierzchnia Gaussa jest boczną powierzchnią walca o promieniu \( x \) i długości \( L \) współśrodkową z nicią.
\( E\cdot 2\pi \cdot x \cdot L = \frac{Q}{\epsilon_{0}}. \)
Stąd
\( E = \frac{Q}{2\pi \cdot \epsilon_{0} \cdot L \cdot x } \)
\( E = \frac{2\cdot 10^{-8} (C)}{\cdot 6,28 \cdot 8,85 \cdot 10^{-12}\left(\frac{F}{m}\right) \cdot 1(m)\cdot 0,10 (m)}= 3598,5 \frac{V}{m} \approx 3,6 \frac{kV}{m}.\)
-
- Expert
- Posty: 6270
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: 1 zadanie elektrostatyki
Zdecyduj się czy nić jest nieskończenie długa czy ma długość 1 m,
prawdopodobnie chodziło o gęstość liniową ładunku \(\lambda = \frac{q}{L} = 2 * 10^{-8} \frac{C}{m}\)
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl