wielomian 2

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Pawm32
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 513
Rejestracja: 01 kwie 2020, 18:51
Podziękowania: 191 razy

wielomian 2

Post autor: Pawm32 »

Wielomian \(W(x)=6x^3-x^2+10x-8\) jest podzielny przez wielomian \(P(x)\). Ilorazem z dzielenia wielomianu \(W(x)\) przez \(P(x)\) jest wielomian \(Q(x)= 2x^2+x+4\). Wyznacz \(P(x)\)

\(W(x)\) mogę zapisać jako \((3x-2)(2x^2+x+4)\) i wtedy już łatwo, tylko nie wiem czemu i jak mam go tak zapisać, mogę to jakoś inaczej rozpisać/zrobić?
Ostatnio zmieniony 26 sty 2021, 19:17 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: poprawa wiadomości, cała "matematyka" w [tex] [/tex]
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: wielomian 2

Post autor: eresh »

Pawm32 pisze: 26 sty 2021, 10:32 Wielomian \(W(x)=6x^3-x^2+10x-8\) jest podzielny przez wielomian P(x). Ilorazem z dzielenia wielomianu W(x) przez P(x) jest wielomian \(Q(x)= 2x^2+x+4\). Wyznacz P(x)

W(x) mogę zapisać jako \((3x-2)(2x^2+x+4)\) i wtedy już łatwo, tylko nie wiem czemu i jak mam go tak zapisać, mogę to jakoś inaczej rozpisać/zrobić?
\(W(x):P(x)=Q(x)\\
W(x)=P(x)Q(x)\\
P(x)=W(x):Q(x)\\
P(x)=\frac{6x^3-x^2+10x-8}{2x^2+x+4}
\)

podziel pisemnie i wyjdzie
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Pawm32
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 513
Rejestracja: 01 kwie 2020, 18:51
Podziękowania: 191 razy

Re: wielomian 2

Post autor: Pawm32 »

eresh pisze: 26 sty 2021, 11:18
Pawm32 pisze: 26 sty 2021, 10:32 Wielomian \(W(x)=6x^3-x^2+10x-8\) jest podzielny przez wielomian P(x). Ilorazem z dzielenia wielomianu W(x) przez P(x) jest wielomian \(Q(x)= 2x^2+x+4\). Wyznacz P(x)

W(x) mogę zapisać jako \((3x-2)(2x^2+x+4)\) i wtedy już łatwo, tylko nie wiem czemu i jak mam go tak zapisać, mogę to jakoś inaczej rozpisać/zrobić?
\(W(x):P(x)=Q(x)\\
W(x)=P(x)Q(x)\\
P(x)=W(x):Q(x)\\
P(x)=\frac{6x^3-x^2+10x-8}{2x^2+x+4}
\)

podziel pisemnie i wyjdzie
tylko to jest chyba dopiero następny temat, jakoś inaczej się powinno dać zrobić
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: wielomian 2

Post autor: eresh »

\(W(x)=(ax+b)Q(x)\)
podstaw, porównaj współczynniki
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ