Satelita znajduje się na geostacjonarnej orbicie kołowej odległej o 42 164 km od centrum Ziemi. Z satelitą
zderza się niewielka asteroida i wyrzuca go na eliptyczną orbitę z jej apogeum odległym o 45 000 km od
centrum Ziemi. Jaka jest prędkość satelity w apogeum? Załóżmy, że jej moment pędu w czasie zderzenia został Zachowany.
Zadanie- Moment pędu
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Zadanie- Moment pędu
Rozejrzyj się najpierw po tym forum, przetrząśnij archiwa a nawet prasę bieżącą
https://forum.zadania.info/viewtopic.php?f=30&t=92937
https://forum.zadania.info/viewtopic.php?f=30&t=92937
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
-
- Fachowiec
- Posty: 1550
- Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
- Podziękowania: 2 razy
- Otrzymane podziękowania: 409 razy
Re: Zadanie- Moment pędu
Okres obiegu satelity na orbicie geostacjonarnej
\( T_{0} = 23,934(h)\cdot \frac{3600 (s)}{1 h} = 86,16 \cdot 10^{3} s.\)
Stąd
\(\omega_{0} = \frac{2\pi}{T_{0}} \)
\( T_{0} = \frac{2\pi}{86,16\cdot 10^3} = 7,292 \cdot 10^{-5}\frac{rad}{s}.\)
Z zasady zachowania momentu pędu
\( L_{o} = L_{e}\)
\( I_{0}\cdot \omega_{0} = I_{e}\cdot \omega_{e}\)
\( m \cdot r^2_{0} \cdot \omega_{0} = m\cdot r_{e}^2\cdot \omega_{e} | \cdot \frac{1}{m} \)
\( r^2_{0} \cdot \omega^2_{0} = r^2_{e}\cdot \frac{v_{e}}{r_{e}} \)
\(r^2_{0} \cdot \omega^2_{0} = r_{e}\cdot v_{e}. \)
\( v_{e} = \frac{r^2_{0}\cdot \omega_{0}}{r_{e}} \)
\( v_{e} = \frac{(42, 164\cdot 10^3)(m^2)\cdot 7,292\cdot 10^{-5} \left(\frac{rad}{s}\right)}{45000\cdot 10^{3} (m)} = 2881\frac{m}{s}.\)
\( T_{0} = 23,934(h)\cdot \frac{3600 (s)}{1 h} = 86,16 \cdot 10^{3} s.\)
Stąd
\(\omega_{0} = \frac{2\pi}{T_{0}} \)
\( T_{0} = \frac{2\pi}{86,16\cdot 10^3} = 7,292 \cdot 10^{-5}\frac{rad}{s}.\)
Z zasady zachowania momentu pędu
\( L_{o} = L_{e}\)
\( I_{0}\cdot \omega_{0} = I_{e}\cdot \omega_{e}\)
\( m \cdot r^2_{0} \cdot \omega_{0} = m\cdot r_{e}^2\cdot \omega_{e} | \cdot \frac{1}{m} \)
\( r^2_{0} \cdot \omega^2_{0} = r^2_{e}\cdot \frac{v_{e}}{r_{e}} \)
\(r^2_{0} \cdot \omega^2_{0} = r_{e}\cdot v_{e}. \)
\( v_{e} = \frac{r^2_{0}\cdot \omega_{0}}{r_{e}} \)
\( v_{e} = \frac{(42, 164\cdot 10^3)(m^2)\cdot 7,292\cdot 10^{-5} \left(\frac{rad}{s}\right)}{45000\cdot 10^{3} (m)} = 2881\frac{m}{s}.\)
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Zadanie- Moment pędu
Takich danych nie mamy w tym zadaniu, patrz brzytwa Okhama
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl