Trygonometria - rozwiąż równanie 2

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Brydzia123
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 74
Rejestracja: 30 lis 2018, 11:55
Podziękowania: 47 razy
Płeć:

Trygonometria - rozwiąż równanie 2

Post autor: Brydzia123 »

Witam, proszę o pomoc w rozwiązaniu równania, pamiętając o podaniu dziedziny.

\(\cos \alpha =- \frac{1}{2} \)

Dziękuję bardzo
Ostatnio zmieniony 24 sty 2021, 21:29 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: poprawa kodu; \cos
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: Trygonometria - rozwiąż równanie 2

Post autor: eresh »

Brydzia123 pisze: 24 sty 2021, 20:13 Witam, proszę o pomoc w rozwiązaniu równania, pamiętając o podaniu dziedziny.

\(cos \alpha =- \frac{1}{2} \)

Dziękuję bardzo
\(x=\frac{2\pi}{3}+2k\pi\\\)
\(x=-\frac{2\pi}{3}+2k\pi, k\in\mathbb{C}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ