Fizyka - środek masy i zasada zachowania pędu

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
DeadpoolJH
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 23 sty 2021, 17:44
Lokalizacja: Usa
Podziękowania: 2 razy
Płeć:
Kontakt:

Fizyka - środek masy i zasada zachowania pędu

Post autor: DeadpoolJH »

Witam. Mam problem z tymi zadaniami. Za każdą pomoc dziękuje :D

AD.1 Pęd i zderzenia (środek masy)
Ładunek żwiru został zrzucony wprost na ciężarówkę o masie 30 ton jadącą z prędkością 2,2 m/s po poziomej rampie. Wiedząc, że wskutek tego prędkość ciężarówki zmniejszyła się do 1,5 m/s, oblicz masę załadowanego żwiru.

AD.2 Zasada zachowania pędu
Satelita znajduje się na geostacjonarnej orbicie kołowej odległej o 42 164 km od centrum Ziemi. Z satelitą zderza się niewielka asteroida i wyrzuca go na eliptyczną orbitę z jej apogeum odległym o 45 000 km od centrum Ziemi. Jaka jest prędkość satelity w apogeum? Załóżmy, że jej moment pędu w czasie zderzenia został zachowany.
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6271
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Fizyka - środek masy i zasada zachowania pędu

Post autor: korki_fizyka »

1. \(Mv_1 = (M+m)v_2\) dalej już chyba spotrafisz :?: ?
2. zadanie idiotyczne, bo aby tutaj zastosować ZZMPędu musielibyśmy znać parametry lotu asteroidy
\(L = mv_1r_1= mv_2r_2\)
\(v_1\) znajdziesz z ruchu po okręgu czyli po orbicie geostacjonarnej: \(F_r = F_g \rightarrow v_1 = \sqrt{\frac{GM_z}{r_1}}\)
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
tryfid66
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 24 sty 2021, 19:50
Podziękowania: 2 razy
Płeć:

Re: Fizyka - środek masy i zasada zachowania pędu

Post autor: tryfid66 »

Po obliczeniu \(v_1\) w zadaniu drugim, trzeba sobie za "\(m\)" przyjąć jakąkolwiek masę, aby obliczyć \(L\), a następnie przez przekształcenie wzoru można obliczyć \(v_2\)? Dobrze to rozumiem?
Ostatnio zmieniony 25 sty 2021, 19:44 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: poprawa wiadomości
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6271
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Fizyka - środek masy i zasada zachowania pędu

Post autor: korki_fizyka »

Znajomość m nie jest potrzebne, bo się skróci.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
Sooot
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 20
Rejestracja: 22 sty 2021, 19:49
Podziękowania: 9 razy
Płeć:

Re: Fizyka - środek masy i zasada zachowania pędu

Post autor: Sooot »

A \(V_1\) liczysz z tego wzoru czy bierze się stałą prędkość ciała na orbicie geostacjonarnej wynoszącą około 3,08 km/s ?
Sooot
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 20
Rejestracja: 22 sty 2021, 19:49
Podziękowania: 9 razy
Płeć:

Re: Fizyka - środek masy i zasada zachowania pędu

Post autor: Sooot »

Bo nie wiem czy mogę cos takiego użyć w tym zadaniu
janusz55
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1608
Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
Podziękowania: 2 razy
Otrzymane podziękowania: 421 razy

Re: Fizyka - środek masy i zasada zachowania pędu

Post autor: janusz55 »

Kolego Sooot

Rozwiążę to zadanie jeszcze raz na forum [ciach], bo moje poprawne rozwiązanie zostało w bezczelny sposób skasowane z tego forum pod pretekstem, że nie podano studentom okresu obrotu Ziemi wokół własnej osi (wstyd), jeśli Kolega nie zdążył zanotować tego rozwiązania.
Ostatnio zmieniony 31 sty 2021, 22:07 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: nieuprawniona reklama,
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6271
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Fizyka - środek masy i zasada zachowania pędu

Post autor: korki_fizyka »

Sooot pisze: 31 sty 2021, 16:32 Bo nie wiem czy mogę cos takiego użyć w tym zadaniu
Nie nie możesz, chyba,że wyprowadzisz to z podobnego wzoru. Rozwiązanie w oparciu o błędne założenia tego zadania ale wykorzystujące skąpe dane było podane na tacy.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3538
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1941 razy

Re: Fizyka - środek masy i zasada zachowania pędu

Post autor: Jerry »

janusz55 pisze: 31 sty 2021, 16:57 ... bo moje poprawne rozwiązanie zostało w bezczelny sposób skasowane z tego forum ...
Bezzasadne pomówienia! Ostrzegam!
ODPOWIEDZ