Polaryzator
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Polaryzator
Wiązka światła spolaryzowana liniowo pada na dwa polaryzatory. Kierunek polaryzacji pierwszego tworzy kąt \(\theta\) z kierunkiem polaryzacji światła, kierunek drugiego zaś-kąt prosty. Ile wynosi \(\theta\), jeśli natężenie wiązki przechodzącej stanowi \(k=0,1\) natężenia wiązki padającej?
Wiem, że trzeba skorzystać z prawa Malusa, ale jak drugi kąt jest prosty to cosinus się zeruje, więc chyba źle interpretuje te kąty. Podpowie ktoś jakie to równanie trzeba ułożyć
Wiem, że trzeba skorzystać z prawa Malusa, ale jak drugi kąt jest prosty to cosinus się zeruje, więc chyba źle interpretuje te kąty. Podpowie ktoś jakie to równanie trzeba ułożyć
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Polaryzator
\(I_o \cos^2 \theta\cos^2(90^o - \theta) = 0,1 I_o\)
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Polaryzator
Po przejściu przez pierwszy polaryzator natężenie światła \(I_1 = I_o \cos^2 \theta\),
które następnie przejdzie przez drugi polaryzator, kąt wynosi teraz \(90^o - \theta \)
więc natężenie wiązki po przejściu przez oba polaryzatory \(I_2 = I_1\cos^2 (90^o - \theta) = I_o \cos^2 \theta \cos^2 (90^o - \theta) \)
i ma być = \(0,1 I_o\).
odp. \(\theta \approx 70^o \ \text{lub} \ 19^o\)
które następnie przejdzie przez drugi polaryzator, kąt wynosi teraz \(90^o - \theta \)
więc natężenie wiązki po przejściu przez oba polaryzatory \(I_2 = I_1\cos^2 (90^o - \theta) = I_o \cos^2 \theta \cos^2 (90^o - \theta) \)
i ma być = \(0,1 I_o\).
odp. \(\theta \approx 70^o \ \text{lub} \ 19^o\)
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
-
- Fachowiec
- Posty: 1550
- Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
- Podziękowania: 2 razy
- Otrzymane podziękowania: 409 razy
Re: Polaryzator
Nie możemy dwukrotnie stosować reguły kosinusa, bo światło przed przejściem przez pierwszy polaryzator było niespolaryzowane.
A regułę tą stosujemy tylko dla światła spolaryzowanego na wejściu.
A regułę tą stosujemy tylko dla światła spolaryzowanego na wejściu.
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Polaryzator
Owszem było spolaryzowane i dlatego w ogóle coś (\(0,1I_o\)) widać po przejściu przez drugi, gdy nie było tego pierwszego, to na wyjściu I = 0.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
-
- Fachowiec
- Posty: 1550
- Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
- Podziękowania: 2 razy
- Otrzymane podziękowania: 409 razy
Re: Polaryzator
Wiązka nie była na początku spolaryzowana. Nie należało dwukrotnie stosować Prawa Malusa.
Po przejściu przez pierwszy polaryzator \( I = \frac{1}{2}I_{0}.\)
Odpowiedzią jest \(\theta = 63^{o}. \) (Halliday, Roesnick Fundamentals of Physics 7.Ed. 34 - 36).
Po przejściu przez pierwszy polaryzator \( I = \frac{1}{2}I_{0}.\)
Odpowiedzią jest \(\theta = 63^{o}. \) (Halliday, Roesnick Fundamentals of Physics 7.Ed. 34 - 36).
Re: Polaryzator
Ale w zadaniu jest napisane, że wiązka światła jest spolaryzowana liniowo na początku
Ostatnio zmieniony 25 sty 2021, 00:47 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: poprawa wiadomości
Powód: poprawa wiadomości
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Polaryzator
Skoro już cytujemy nieśmiertelne dzieło Resnicka-Hallidaya, to dodajmy jeszcze odpowiedź jaką podają autorzy do tego zadania: \(20 ^o \ \text{lub} \ \ 70^o\)
powyższy fragment pochodzi z polskiego 11 wydania, "Fizyka" - David Halliday, Robert Resnick, tom.2, PWN Warszawa 1999, &48, str. 583
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl