Pusta trampolina wykonuje drgania w górę i w dół
ruchem harmonicznym z częstotliwością 4,00 Hz. Efektywna
masa trampoliny wynosi 10,0 kg. Jaka jest częstotliwość
zawodnika o masie 75,0 kg na tej trampolinie?
Zadanie- Drgania
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Fachowiec
- Posty: 1549
- Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
- Podziękowania: 2 razy
- Otrzymane podziękowania: 407 razy
Re: Zadanie- Drgania
Dane
\( \nu_{0} = 4, 0 0 Hz \)
\( m = 10 kg \)
\( M = 75 kg \)
Obliczyć
\( \nu. \)
Proszę wyznaczyć na podstawie wartości częstotliwości drgań pustej trampoliny
\( \nu_{0} = \frac{1}{2\pi} \sqrt{\frac{k}{m}}\) - stałą sprężystości trampoliny \( k, \) i podstawić do wzoru
\( \nu = \frac{1}{2\pi}\sqrt{\frac{k}{M + m}}.\)
\( \nu_{0} = 4, 0 0 Hz \)
\( m = 10 kg \)
\( M = 75 kg \)
Obliczyć
\( \nu. \)
Proszę wyznaczyć na podstawie wartości częstotliwości drgań pustej trampoliny
\( \nu_{0} = \frac{1}{2\pi} \sqrt{\frac{k}{m}}\) - stałą sprężystości trampoliny \( k, \) i podstawić do wzoru
\( \nu = \frac{1}{2\pi}\sqrt{\frac{k}{M + m}}.\)
Re: Zadanie- Drgania
A to najpierw nie powinienem policzyć \(k\) z tego wzoru
\( \nu_{0} = \frac{1}{2\pi} \sqrt{\frac{k}{m}}\)
a później podstawic wszystko do tego wzoru
\( \nu = \frac{1}{2\pi}\sqrt{\frac{k}{M + m}}.\)
??
\( \nu_{0} = \frac{1}{2\pi} \sqrt{\frac{k}{m}}\)
a później podstawic wszystko do tego wzoru
\( \nu = \frac{1}{2\pi}\sqrt{\frac{k}{M + m}}.\)
??