trójkąt prostokątny
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Witam na forum
- Posty: 1
- Rejestracja: 05 sty 2009, 09:29
trójkąt prostokątny
Dane są dwa trójkąty. Długości boków pierwszego wynoszą 8 cm, 10 cm, 12 cm. Długości boków drugiego są równe 15 dm, 9 dm, 12 dm. Który z nich jest prostokątny?
W trójkącie prostokątnym zachodzi coś takiego:
a(do kwadratu) + b(do kwadratu) = c(do kwadratu)
Więc sprawdzamy, w którym z dwóch podanych trójkątów to zachodzi:
8(do kwadratu) + 10(do kwadratu) = 12(do kwadratu)
64 + 100 = 144
164 = 144 - jak widać jest to sprzeczność, więc ten trójkąt nie jest prostokątny.
Teraz drugi:
9(do kwadratu) + 12(do kwadratu) = 15(do kwadratu)
81 + 144 = 225
225 = 225 - tutaj wychodzi dobrze, więc to jest trójkąt prostokątny
a(do kwadratu) + b(do kwadratu) = c(do kwadratu)
Więc sprawdzamy, w którym z dwóch podanych trójkątów to zachodzi:
8(do kwadratu) + 10(do kwadratu) = 12(do kwadratu)
64 + 100 = 144
164 = 144 - jak widać jest to sprzeczność, więc ten trójkąt nie jest prostokątny.
Teraz drugi:
9(do kwadratu) + 12(do kwadratu) = 15(do kwadratu)
81 + 144 = 225
225 = 225 - tutaj wychodzi dobrze, więc to jest trójkąt prostokątny