Wyznaczyć przedział ufności

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Zibi123
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 101
Rejestracja: 19 sty 2021, 22:58
Podziękowania: 41 razy

Wyznaczyć przedział ufności

Post autor: Zibi123 »

Czas wykonania pewnej pracy przez 9 pracowników w godzinach wynosił odpowiednio: 6, 7, 3, 5, 5, 5, 4, 14, 11.
Zakładając, że cecha ma rozkład normalny, wyznacz przedział ufności przyjmując współczynnik ufności \(1 — \alpha = 0,98\).
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: Wyznaczyć przedział ufności

Post autor: panb »

Zibi123 pisze: 21 sty 2021, 22:51 Czas wykonania pewnej pracy przez 9 pracowników w godzinach wynosił odpowiednio: 6, 7, 3, 5, 5, 5, 4, 14, 11.
Zakładając, że cecha ma rozkład normalny, wyznacz przedział ufności przyjmując współczynnik ufności \(1 — \alpha = 0,98\).
Rozumiem, że chodzi o przedział ufności dla średniej \(m\).
Najpierw wartość krytyczna: \(1-\alpha=0,98 \So \alpha=0,02 \So \frac{\alpha}{2}=0,01 \So 1- \frac{\alpha}{2}=0,99 \)
Dla \(1- \frac{\alpha}{2}=0,99,\,\, t_{1- \frac{\alpha}{2}}=2,8965\) (odczytane z tablic rozkładu t-studenta dla 9-1=8 stopni swobody).

Mamy wzór:
\[\kre{x}- t_{1- \frac{\alpha}{2}}\cdot \frac{s}{\sqrt n} \le m \le \kre{x}+ t_{1- \frac{\alpha}{2}}\cdot \frac{s}{\sqrt n} \]

Potrzebne składniki:
  • n=9 - wiadomo,
  • \(\kre{x} =6,67\) - średnia z próby
  • \(s=3,57\) - odchylenie standardowe z próby (policzone w Excelu)
Wstawiamy do wzoru i otrzymujemy: \(3,22<m<10,11\)

I to by było na tyle.
janusz55
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1634
Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 424 razy

Re: Wyznaczyć przedział ufności

Post autor: janusz55 »

Z prawdopodobieństwem \( 98\% \) możemy oczekiwać, że przedział o końcach \( 3,11h; \ \ 10,11 h \) jest tym przedziałem ufności, który pokryje średni czas wykonania pewnej pracy przez pracowników, a nie tylko próby \( 9 \) pracowników.
janusz55
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1634
Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 424 razy

Re: Wyznaczyć przedział ufności

Post autor: janusz55 »

Uwaga

Czas wykonania pewnej pracy w próbie był podany z dokładnością do 1 godziny - przedział ufności też podajemy z taką samą dokładnością \( \langle 3h, \ \ 10h \rangle \)
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: Wyznaczyć przedział ufności

Post autor: panb »

janusz55 pisze: 22 sty 2021, 00:44 Uwaga

Czas wykonania pewnej pracy w próbie był podany z dokładnością do 1 godziny - przedział ufności też podajemy z taką samą dokładnością \( \langle 3h, \ \ 10h \rangle \)
Nie, jeśli chodzi o ścisłość, to powinno się podawać do 1 miejsca po przecinku.
janusz55
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1634
Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 424 razy

Re: Wyznaczyć przedział ufności

Post autor: janusz55 »

Nieprawda możemy, podać do pełnej godziny!
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3544
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1949 razy

Re: Wyznaczyć przedział ufności

Post autor: Jerry »

janusz55 pisze: 22 sty 2021, 13:00 Nieprawda możemy, podać do pełnej godziny!
To kwestia umów, zatem nie zarzucaj autokratycznie fałszu! Ja proponuję przybliżenie do ... minuty :lol:

Nie jest to, Panowie, przedmiotem wątku :!:

Pozdrawiam
janusz55
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1634
Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 424 razy

Re: Wyznaczyć przedział ufności

Post autor: janusz55 »

To nie kwestia umów tylko zasad obliczeń statystycznych i nie tylko statystycznych.

Nikt tu nie narzuca autokratycznie fałszu.
ODPOWIEDZ