Liczba zespolona \( z =\:2\left[\cos\left(\frac{\pi }{6}\right)+i\sin\left(\frac{\pi }{6}\right)\right]\). Pomnóżmy ją przez liczbę zespoloną \(i\). Jaka jest wartość argumentu tego iloczynu \( i\cdot z\)?
Prosiłbym również o pomoc.
Wartość argumentu liczby zespolonej
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- Jerry
- Expert
- Posty: 3534
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 50 razy
- Otrzymane podziękowania: 1940 razy
Re: Wartość argumentu liczby zespolonej
\( i\cdot z =\:2\left[i\cos\left(\frac{\pi }{6}\right)-\sin\left(\frac{\pi }{6}\right)\right]\).
Pozostaje wskazać \(\varphi\) takie, że
\( \begin{cases}\cos\varphi=-\sin {\pi\over6}\\ \sin\varphi=\cos{\pi\over6}\end{cases} \)
czyli
\(\varphi={\pi\over2}+{\pi\over6}\)
Pozdrawiam
Pozostaje wskazać \(\varphi\) takie, że
\( \begin{cases}\cos\varphi=-\sin {\pi\over6}\\ \sin\varphi=\cos{\pi\over6}\end{cases} \)
czyli
\(\varphi={\pi\over2}+{\pi\over6}\)
Pozdrawiam
- panb
- Expert
- Posty: 5122
- Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
- Lokalizacja: Nowiny Wielkie
- Podziękowania: 19 razy
- Otrzymane podziękowania: 2053 razy
- Płeć:
Re: Wartość argumentu liczby zespolonej
\(i\cdot \left[\cos\left(\frac{\pi }{6}\right)+i\sin\left(\frac{\pi }{6}\right)\right]=-\sin \frac{\pi}{6}+i\cdot\cos \frac{\pi}{6}=\sin \left( -\frac{\pi}{6}\right)+i\cos \left(-\frac{\pi}{6} \right) =\cos \left( \frac{\pi}{2} +\frac{\pi}{6} \right)+i\sin\left( \frac{\pi}{2} +\frac{\pi}{6}\right) \)
- Jerry
- Expert
- Posty: 3534
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 50 razy
- Otrzymane podziękowania: 1940 razy
Re: Wartość argumentu liczby zespolonej
Ponadto:
Jeśli \(z_1=|z_1|(\cos\varphi_1+i\sin\varphi_1),\ z_2=|z_2|(\cos\varphi_2+i\sin\varphi_2)\), to
\[z_1\cdot z_2=|z_1||z_2|[\cos(\varphi_1+\varphi_2)+i\sin(\varphi_1+\varphi_2)]\]
Pozdrawiam
Jeśli \(z_1=|z_1|(\cos\varphi_1+i\sin\varphi_1),\ z_2=|z_2|(\cos\varphi_2+i\sin\varphi_2)\), to
\[z_1\cdot z_2=|z_1||z_2|[\cos(\varphi_1+\varphi_2)+i\sin(\varphi_1+\varphi_2)]\]
Pozdrawiam