Pewien sklep chce przeprowadzić badanie, jaki procent klientów po raz drugi dokonuje zakupów w tym sklepie.

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Zibi123
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 101
Rejestracja: 19 sty 2021, 22:58
Podziękowania: 41 razy

Pewien sklep chce przeprowadzić badanie, jaki procent klientów po raz drugi dokonuje zakupów w tym sklepie.

Post autor: Zibi123 »

Witam, czy mogę prosić o pomoc?


Pewien sklep chce przeprowadzić badanie, jaki procent klientów po raz drugi dokonuje zakupów w tym sklepie. Ilu klientów powinien uwzględnić w badaniu aby na poziomie \(1— \alpha = 0,90\) otrzymać dokładność \(7\%\)?
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: Pewien sklep chce przeprowadzić badanie, jaki procent klientów po raz drugi dokonuje zakupów w tym sklepie.

Post autor: panb »

Zibi123 pisze: 21 sty 2021, 00:09 Witam, czy mogę prosić o pomoc?


Pewien sklep chce przeprowadzić badanie, jaki procent klientów po raz drugi dokonuje zakupów w tym sklepie. Ilu klientów powinien uwzględnić w badaniu aby na poziomie \(1— \alpha = 0,90\) otrzymać dokładność \(7\%\)?
Wzór stanowi \[n=\hat{p}\hat{q} \left( \frac{z_{\alpha/2}}{d}\right)^2 \]
Ponieważ nie przeprowadzono badań pozwalających oszacować p i q , bierzemy p=q=0,5. Wtedy \(\hat{p}\hat{q}\) przyjmuje wartość największą. \(d=7\% =0,07,\,\,1— \alpha = 0,90 \So \frac{\alpha}{2}=0,05 \So z_{\alpha/2} =1,65\)
Wstawiamy i obliczamy \(n=0,25 \left( \frac{1,65}{0,07} \right)^2\approx139 \)
lolipop692
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 267
Rejestracja: 30 paź 2018, 23:03
Podziękowania: 120 razy
Płeć:

Re: Pewien sklep chce przeprowadzić badanie, jaki procent klientów po raz drugi dokonuje zakupów w tym sklepie.

Post autor: lolipop692 »

Witam, mam pytanie co do tego zadania, skąd odczytujemy wartość \(z_ \frac{ \alpha }{2} \)?
janusz55
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1748
Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 445 razy

Re: Pewien sklep chce przeprowadzić badanie, jaki procent klientów po raz drugi dokonuje zakupów w tym sklepie.

Post autor: janusz55 »

Wartość kwantyla rzędu \( \frac{\alpha}{2} \) odczytujemy z tablicy dystrybuanty standaryzowanego rozkładu normalnego \(\mathcal{N}(0,1).\)
lolipop692
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 267
Rejestracja: 30 paź 2018, 23:03
Podziękowania: 120 razy
Płeć:

Re: Pewien sklep chce przeprowadzić badanie, jaki procent klientów po raz drugi dokonuje zakupów w tym sklepie.

Post autor: lolipop692 »

Ok, dzięki.A która wartość szukam? Bo nie bardzo rozumiem jak odczytac
janusz55
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1748
Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 445 razy

Re: Pewien sklep chce przeprowadzić badanie, jaki procent klientów po raz drugi dokonuje zakupów w tym sklepie.

Post autor: janusz55 »

Odejmujemy \( 1 - 0,05 = 0,95 \)

W środku tablicy szukamy najbliższej wartości \( 0,95 \approx 0,95053 \)

Z ramki lewostronnej lub prawostronnej tablicy odczytujemy wartość \( 1,6 \) a z ramki górnej tablicy odczytujemy wartość 0,05, [/tex] co daje
w sumie wartość przybliżoną \(1,65.\)

Albo korzystamy z programu komputerowego na przykład R

Kod: Zaznacz cały

> qnorm(0.95)
[1] 1.644854
ODPOWIEDZ