Równanie płaszczyzny i odległość punktu od tejże płaszczyzny

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Awatar użytkownika
damian28102000
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 128
Rejestracja: 11 lis 2020, 19:11
Podziękowania: 144 razy
Płeć:
Kontakt:

Równanie płaszczyzny i odległość punktu od tejże płaszczyzny

Post autor: damian28102000 »

Najpierw mam podać równanie płaszczyzny zawierające punkt A=(1,1,2) i prostą l \(\frac{x-2}{2}=\frac{y-6}{1}=\frac{z-4}{2}\)
Według mnie równanie tej płaszczyzny to 8x+2y-9z+8=0

Następnie mam podać odległość punktu B=(3,3,4) od płaszczyzny powyżej. I tutaj pojawia się problem, bo mi wychodzi \(\frac{2\sqrt{149}}{149}\) a najbliższa odpowiedź w zadaniu to \(\frac{5\sqrt{149}}{149}\). Wykonałem 3krotnie zadanie i nadal to samo także to chyba nie błąd rachunkowy, ale w takim razie już nie wiem co bo "logika"/wzory mi się zgadza/zgadzają.
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5121
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: Równanie płaszczyzny i odległość punktu od tejże płaszczyzny

Post autor: panb »

Według mnie równanie tej płaszczyzny to : 8x+2y-9z+8=08
(2t+2)+2(t+6)-9(2t+4)+8=18t-18t+28-36+8=0 - tak to jest ta płaszczyzna

Wzór na odległość punktu od płaszczyzny jest mało skomplikowany i nie zostawia cienia wątpliwości, że twój wynik jest OK.
janusz55
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2057
Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 489 razy

Re: Równanie płaszczyzny i odległość punktu od tejże płaszczyzny

Post autor: janusz55 »

Jest błąd w odpowiedzi. Wynik jest poprawny.
ODPOWIEDZ