23. Buty w szafie
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Fachowiec
- Posty: 1608
- Rejestracja: 01 lip 2010, 10:44
- Podziękowania: 1680 razy
- Otrzymane podziękowania: 3 razy
23. Buty w szafie
W szafie jest 10 par butów. Pobieramy losowo 4 buty. Jakie jest prawdopodobieństwo, że wylosujemy co najmniej jedna parę.
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10381 razy
- Płeć:
Re: 23. Buty w szafie
\(\overline{\overline{\Omega}}={20\choose 4}\)Januszgolenia pisze: ↑20 sty 2021, 06:58 W szafie jest 10 par butów. Pobieramy losowo 4 buty. Jakie jest prawdopodobieństwo, że wylosujemy co najmniej jedna parę.
\(A' \)- zdarzenie polegające na tym, że nie wylosujemy ani jednej pary
z 10 par butów wybieram 4 pary i z każdej wybranej pary losuję po jednym bucie
\(\overline{\overline{A'}}={10\choose 4}\cdot 2^4\)
\(P(A)=1-\frac{{10\choose 4}\cdot 2^4}{{20\choose 4}}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę
-
- Fachowiec
- Posty: 1552
- Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
- Podziękowania: 2 razy
- Otrzymane podziękowania: 409 razy
Re: 23. Buty w szafie
Doświadczenie losowe polega na losowym pobraniu czerech butów spośród dziesięciu par butów.
Oznaczenia:
\( L_{1}, L_{2},..., L_{10} \) - buty - lewe
\( P_{1}, P_{2},..., P_{10} \) - buty prawe.
W ten sposób \( (L_{k}, P_{k}), \ \ k = 1,2, ..., 10 \) oznacza parę butów.
\( A \) - zdarzenie spośród wylosowanych butów znajduje się co najmniej jedna para.
Zdarzenie przeciwne
\( \overline{A} \) - wśród wybranych butów nie ma ani jednej pary.
Układy sprzyjające zdarzeniu \( \overline{A} \)
\( 0 \) butów ze zbioru \( L \) i \( 4 \) buty ze zbioru \( P \)
Takich układów jest \( {10 \choose 0} \cdot {10\choose 4} \)
\( 1 \) but ze zbioru \( L \) i \( 3 \) buty ze zbioru \( P \) z wyłączeniem buta od pary z \( L \)
Takich układów jest
\( {10\choose 1} \cdot {9 \choose 3} \)
\( 2 \) buty ze zbioru \( L \) i \( 2 \) buty z \( P \) z wyłączeniem \( 2 \) butów od pary z \( L \)
Takich układów jest \( {10 \choose 2}\cdot {8 \choose 2} \)
Trzy buty ze zbioru \( L \) i \( 1 \) but z \( P \) z wyłączeniem trzech butów od pary z \( L \)
Takich układów jest \( {10 \choose 3}\cdot {7 \choose 3}\)
Cztery buty ze zbioru \( L \) i \( 0 \) butów z \( P \) z wyłączeniem czterech butów od pary z \( L \)
Takich układów jest \( {10\choose 4}\cdot {6 \choose 4} \)
Wszystkich sprzyjających układów jest
\( {10 \choose 0} \cdot {10\choose 4} + {10\choose 1} \cdot {9 \choose 3} + {10 \choose 2}\cdot {8 \choose 2} +{10 \choose 3}\cdot {7 \choose 3}+ {10\choose 4}\cdot {6 \choose 4} = {10 \choose 4} \left [ {4\choose 0} + {4\choose 1} + {4\choose 2} + {4\choose 3} +{4\choose 4} \right] = {10 \choose 4}\cdot 2 ^{4} \)
Stąd prawdopodobieństwo zdarzenia przeciwnego
\( P(\overline{A}) = \frac{{10 \choose 4}\cdot 2 ^{4}}{{20 \choose 4}} \)
Prawdopodobieństwo zdarzenia \( A \)
\( P(A) = 1 - P(\overline{A}) = 1 - \frac{{10 \choose 4}\cdot 2^{4}}{{20 \choose 4}} \approx 0,30. \)
Program R
Interpretacja otrzymanego wyniku
Realizując doświadczenie losowe możemy oczekiwać, że w około \( 30\%\) ogólnej liczby wyborów czterech butów, otrzymamy co najmniej jedną ich parę.
Uwaga
Nie losujemy czterech par butów tylko cztery buty spośród dziesięciu par butów.
Oznaczenia:
\( L_{1}, L_{2},..., L_{10} \) - buty - lewe
\( P_{1}, P_{2},..., P_{10} \) - buty prawe.
W ten sposób \( (L_{k}, P_{k}), \ \ k = 1,2, ..., 10 \) oznacza parę butów.
\( A \) - zdarzenie spośród wylosowanych butów znajduje się co najmniej jedna para.
Zdarzenie przeciwne
\( \overline{A} \) - wśród wybranych butów nie ma ani jednej pary.
Układy sprzyjające zdarzeniu \( \overline{A} \)
\( 0 \) butów ze zbioru \( L \) i \( 4 \) buty ze zbioru \( P \)
Takich układów jest \( {10 \choose 0} \cdot {10\choose 4} \)
\( 1 \) but ze zbioru \( L \) i \( 3 \) buty ze zbioru \( P \) z wyłączeniem buta od pary z \( L \)
Takich układów jest
\( {10\choose 1} \cdot {9 \choose 3} \)
\( 2 \) buty ze zbioru \( L \) i \( 2 \) buty z \( P \) z wyłączeniem \( 2 \) butów od pary z \( L \)
Takich układów jest \( {10 \choose 2}\cdot {8 \choose 2} \)
Trzy buty ze zbioru \( L \) i \( 1 \) but z \( P \) z wyłączeniem trzech butów od pary z \( L \)
Takich układów jest \( {10 \choose 3}\cdot {7 \choose 3}\)
Cztery buty ze zbioru \( L \) i \( 0 \) butów z \( P \) z wyłączeniem czterech butów od pary z \( L \)
Takich układów jest \( {10\choose 4}\cdot {6 \choose 4} \)
Wszystkich sprzyjających układów jest
\( {10 \choose 0} \cdot {10\choose 4} + {10\choose 1} \cdot {9 \choose 3} + {10 \choose 2}\cdot {8 \choose 2} +{10 \choose 3}\cdot {7 \choose 3}+ {10\choose 4}\cdot {6 \choose 4} = {10 \choose 4} \left [ {4\choose 0} + {4\choose 1} + {4\choose 2} + {4\choose 3} +{4\choose 4} \right] = {10 \choose 4}\cdot 2 ^{4} \)
Stąd prawdopodobieństwo zdarzenia przeciwnego
\( P(\overline{A}) = \frac{{10 \choose 4}\cdot 2 ^{4}}{{20 \choose 4}} \)
Prawdopodobieństwo zdarzenia \( A \)
\( P(A) = 1 - P(\overline{A}) = 1 - \frac{{10 \choose 4}\cdot 2^{4}}{{20 \choose 4}} \approx 0,30. \)
Program R
Kod: Zaznacz cały
> PA = 1 - (choose(10,4)*2^4)/(choose(20,4))
> PA
[1] 0.3065015
Realizując doświadczenie losowe możemy oczekiwać, że w około \( 30\%\) ogólnej liczby wyborów czterech butów, otrzymamy co najmniej jedną ich parę.
Uwaga
Nie losujemy czterech par butów tylko cztery buty spośród dziesięciu par butów.