Wielomiany

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
karolaaa34
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 112
Rejestracja: 06 paź 2009, 17:43

Wielomiany

Post autor: karolaaa34 »

Dane są wielomiany:
\(W(x)=x^3-1\)
\(P(x)=2x^2+4x+1\)
Wyznacz:
A) \(W(x)+P(x)\)
B)\(3W(x)-4P(x)\)
C)\(2x \cdot W(x)-x^2 \cdot P(x)\)
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6589
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1119 razy
Płeć:

Post autor: anka »

A) \(W(x)+P(x)=x^3-1+2x^2+4x+1=...\)
B)\(3W(x)-4P(x)=3(x^3-1)-4(2x^2+4x+1)=...\)
C)\(2x \cdot W(x)-x^2 \cdot P(x)=2x(x^3-1)-x^2(2x^2+4x+1)=...\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
karolaaa34
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 112
Rejestracja: 06 paź 2009, 17:43

Post autor: karolaaa34 »

dziękuję. za podpowiedz
ODPOWIEDZ