wyznacz 2

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Pawm32
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 513
Rejestracja: 01 kwie 2020, 18:51
Podziękowania: 191 razy

wyznacz 2

Post autor: Pawm32 »

wyznacz wszystkie wartości parametru p, \(p \in \rr \) dla których równanie \(x^2+p=4|x|-1\) ma dwa rozwiązania
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re: wyznacz 2

Post autor: kerajs »

\(|x|^2+p=4|x|-1\\
t^2-4t+1+p=0\)

a) nowe równanie ma dokładnie jeden pierwiastek dodatni
b) nowe równanie ma pierwiastki różnych znaków
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3534
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1939 razy

Re: wyznacz 2

Post autor: Jerry »

Albo:
\(x^2+p=4|x|-1\iff-x^2+4|x|-1=p \)
Narysuj wykres
\(y_L=f(x)=-x^2+4|x|-1\)
i przeanalizuj liczbę punktów wspólnych tego wykresu z prostymi \(y_P=p\)

Pozdrawiam
PS. \(y_1=-x^2+4x-1\) i moduł na \(x\)
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: wyznacz 2

Post autor: eresh »

Pawm32 pisze: 18 sty 2021, 10:30 wyznacz wszystkie wartości parametru p, \(p \in \rr \) dla których równanie \(x^2+p=4|x|-1\) ma dwa rozwiązania

\(x^2-4|x|+1=-p\)
\(f(x)=x^2-4|x|+1\\
f(x)=|x|^2-4|x|+1\)

obrazek.png
dwa rozwiązania gdy
\(-p>1\;\;\vee\;\;-p=-3\\
p<-1\;\;\vee\;\;p=3\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Pawm32
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 513
Rejestracja: 01 kwie 2020, 18:51
Podziękowania: 191 razy

Re: wyznacz 2

Post autor: Pawm32 »

kerajs pisze: 18 sty 2021, 10:36 \(|x|^2+p=4|x|-1\\
t^2-4t+1+p=0\)

a) nowe równanie ma dokładnie jeden pierwiastek dodatni
b) nowe równanie ma pierwiastki różnych znaków
a) nowe równanie ma dokładnie jeden pierwiastek dodatni
b) nowe równanie ma pierwiastki różnych znaków
TYLKO dlaczego tak?
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3534
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1939 razy

Re: wyznacz 2

Post autor: Jerry »

Pawm32 pisze: 18 sty 2021, 10:50 TYLKO dlaczego tak?
Pod nieobecność kerajsa:
Każdemu dodatniemu \(t\) przypisane są dwa \(x\)-y, zatem musi być jeden, ewentualny drugi - ujemny nie da nam \(x\)-ów. Dla \(t=0\) pojawiłby na się jeszcze \(x=0\).

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ