Wyznacz asymptoty i ekstrema funkcji

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
enta
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 619
Rejestracja: 18 mar 2018, 13:33
Podziękowania: 206 razy
Płeć:

Wyznacz asymptoty i ekstrema funkcji

Post autor: enta »

Wyznacz asymptoty i ekstrema funkcji
\(f(x) = \frac{1}{ \sqrt{2 \pi } } e^{ \frac{-1}{2x^2} } \)
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: Wyznacz asymptoty i ekstrema funkcji

Post autor: eresh »

enta pisze: 16 sty 2021, 14:42 Wyznacz asymptoty i ekstrema funkcji
\(f(x) = \frac{1}{ \sqrt{2 \pi } } e^{ \frac{-1}{2x^2} } \)
\(x\neq 0\)

\(\Lim_{x\to \infty}\frac{f(x)}{x}=0\\
\Lim_{x\to\infty}f(x)=\frac{1}{\sqrt{2\pi}}\\
y=\frac{1}{\sqrt{2\pi}}\mbox{ asymptota pozioma}\)


\(\Lim_{x\to 0}f(x)=0\mbox{ brak asymptot pionowych}\)

\(f'(x)=\frac{1}{\sqrt{2\pi}}e^{-\frac{1}{2x^2}}\cdot\frac{1}{x^3}\)
pochodna się nie zeruje - brak ekstremów
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
m4rc3ll
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 159
Rejestracja: 24 lis 2020, 21:13
Podziękowania: 94 razy
Płeć:

Re: Wyznacz asymptoty i ekstrema funkcji

Post autor: m4rc3ll »

Mogłabyś pokazać obliczenia do \( \Lim_{x\to \infty } \frac{f(x)}{x} \) ?
Ostatnio zmieniony 16 sty 2021, 19:24 przez m4rc3ll, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: Wyznacz asymptoty i ekstrema funkcji

Post autor: eresh »

m4rc3ll pisze: 16 sty 2021, 19:19 Mógłbyś pokazać obliczenia do \( \Lim_{x\to \infty } \frac{f(x)}{x} \) ?
MogłAbym

\(\Lim_{x\to \infty}\frac{1}{\sqrt{2\pi}}\frac{e^{-\frac{1}{2x^2}}}{x}=[\frac{1}{\sqrt{2\pi}}\cdot \frac{e^{0}}{\infty}=\frac{\frac{1}{\sqrt{2\pi}}}{\infty}]=0\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
m4rc3ll
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 159
Rejestracja: 24 lis 2020, 21:13
Podziękowania: 94 razy
Płeć:

Re: Wyznacz asymptoty i ekstrema funkcji

Post autor: m4rc3ll »

Wielce przepraszam, dziękuje ślicznie :)
ODPOWIEDZ