Oblicz Granicę

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Fatal1ty
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 6
Rejestracja: 15 sty 2021, 13:14
Podziękowania: 6 razy
Płeć:

Oblicz Granicę

Post autor: Fatal1ty »

Mam problem z rozpoczęciem zadania,
Oblicz granicę ciągu \((a_n)_{n \in N}\) gdy,

\(a_n= \frac{\sqrt[n]{4^n+5^n}}{\sqrt[n]{2^n+3^n}}\)
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: Oblicz Granicę

Post autor: eresh »

Fatal1ty pisze: 16 sty 2021, 14:33 Mam problem z rozpoczęciem zadania,
Oblicz granicę ciągu (an)n \in N gdy,

\(a_n= \frac{\sqrt[n]{4^n+5^n}}{\sqrt[n]{2^n+3^n}}\)
\(\sqrt[n]{5^n}<\sqrt[n]{4^n+5^n}<\sqrt[n]{2\cdot 5^n}\\
\Lim_{n\to\infty }\sqrt[n]{5^n}=\Lim_{n\to\infty}\sqrt[n]{2\cdot 5^n}=5\)

więc na mocy twierdzenia o trzech ciągach \(\Lim_{n\to\infty}\sqrt[n]{4^n+5^n}=5\)

\(\sqrt[n]{3^n}<\sqrt[n]{2^n+3^n}<\sqrt[n]{2\cdot 3^n}\\
\Lim_{n\to\infty }\sqrt[n]{3^n}=\Lim_{n\to\infty}\sqrt[n]{2\cdot 3^n}=3\)

więc na mocy twierdzenia o trzech ciągach \(\Lim_{n\to\infty}\sqrt[n]{2^n+3^n}=3\)

\(\Lim_{n\to\infty} \frac{\sqrt[n]{4^n+5^n}}{\sqrt[n]{2^n+3^n}}=\frac{5}{3}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ