Napisz równanie prostej stycznej do okręgu

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
MartaaKo
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 64
Rejestracja: 27 kwie 2020, 21:07
Podziękowania: 27 razy

Napisz równanie prostej stycznej do okręgu

Post autor: MartaaKo »

Napisz równanie prostej stycznej do okręgu \(x^2+y^2=10\) poprowadzonej z punktu \(A(1;-3)\) leżącego na okręgu. Równanie prostej napisz w postaci kierunkowej, kanonicznej i odcinkowej
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3531
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1938 razy

Re: Napisz równanie prostej stycznej do okręgu

Post autor: Jerry »

Wektorem normalnym prostej jest \(\vec N_l=[1,-3]\), zatem \(l:1\cdot(x-1)-3\cdot(y+3)=0\). Pozostaje poprzekształcać...

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Napisz równanie prostej stycznej do okręgu

Post autor: eresh »

MartaaKo pisze: 15 sty 2021, 22:43 Napisz równanie prostej stycznej do okręgu \(x^2+y^2=10\) poprowadzonej z punktu \(A(1;-3)\) leżącego na okręgu. Równanie prostej napisz w postaci kierunkowej, kanonicznej i odcinkowej
\(y=ax+b\\
-3=a+b\\
b=-a-3\\
y=ax-a-3\\
-ax+y+a+3=0\\\)

odległość stycznej od środka okręgu wynosi \(\sqrt{10}\)
\(\frac{|-a\cdot 0+1\cdot 0+a+3|}{\sqrt{a^2+1}}=\sqrt{10}\\
|a+3|=\sqrt{10(a^2+1)}\\
a^2+6a+9=10a^2+10\\
-9a^2+6a-1=0\\
a=\frac{1}{3}\\
y=\frac{1}{3}x-\frac{10}{3}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ