Termodynamika-POMOCY! biofizyka
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Termodynamika-POMOCY! biofizyka
Oblicz zmianę entalpii 4 moli dwuatomowego gazu doskonałego ogrzewanego w przemianie izobarycznej od temperatury 37stopni C do 62 stopni C.
-
- Fachowiec
- Posty: 1549
- Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
- Podziękowania: 2 razy
- Otrzymane podziękowania: 409 razy
Re: Termodynamika-POMOCY! biofizyka
\( \Delta H = n \cdot C_{p}\cdot \Delta T \left[ \frac{kJ}{mol} \right] \)
\( n = 4 \)
\( C_{p} = \frac{7}{2} R \) dla gazów dwuatomowych
\( R = 8,31 \frac{J}{mol\cdot K} \)
\( \Delta T = 25 K. \)
Po podstawieniu danych liczbbowych:
\( \Delta H = 4 \cdot \frac{7}{2}\cdot 8,31\left(\frac{J}{mol\cdot K}\right) \cdot 25 (K) = 2908,5 \left(\frac{J}{mol}\right ) = 2,9085 \left(\frac{kJ}{mol}\right )\)
\( n = 4 \)
\( C_{p} = \frac{7}{2} R \) dla gazów dwuatomowych
\( R = 8,31 \frac{J}{mol\cdot K} \)
\( \Delta T = 25 K. \)
Po podstawieniu danych liczbbowych:
\( \Delta H = 4 \cdot \frac{7}{2}\cdot 8,31\left(\frac{J}{mol\cdot K}\right) \cdot 25 (K) = 2908,5 \left(\frac{J}{mol}\right ) = 2,9085 \left(\frac{kJ}{mol}\right )\)