TERMODYNAMIKA
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
TERMODYNAMIKA
Azot znajduje się w temperaturze 10C i pod ciśnieniem 2x10^-11 mmHg.Znaleźć jego gęstość oraz liczbę cząsteczek w objętości 2cm^3.
-
- Fachowiec
- Posty: 1505
- Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
- Podziękowania: 1 raz
- Otrzymane podziękowania: 399 razy
Re: TERMODYNAMIKA
Z równania Clapeyrona - Mendelejewa
\( p\cdot V = \frac{m}{\mu}\cdot R \cdot T \)
wynika, że
\( \rho = \frac{m}{V} = \frac{\mu \cdot p}{R \cdot T}. \)
\( \mu \) - masa jednego kilomola azotu,
\( R \) - uniwersalna stała gazowa.
Liczba cząstek azotu w objętości \( V \)
\( N = \frac{ N_{A}\cdot p\cdot V }{ R \cdot T}.\)
\( N_{A} \) - liczba Avogadro.
Zamieniamy stopnie Celsjusza na Kelviny i \( mm. Hg \) na \( Pa, \) a \( cm^3 \) na \( m^3. \)
\( p\cdot V = \frac{m}{\mu}\cdot R \cdot T \)
wynika, że
\( \rho = \frac{m}{V} = \frac{\mu \cdot p}{R \cdot T}. \)
\( \mu \) - masa jednego kilomola azotu,
\( R \) - uniwersalna stała gazowa.
Liczba cząstek azotu w objętości \( V \)
\( N = \frac{ N_{A}\cdot p\cdot V }{ R \cdot T}.\)
\( N_{A} \) - liczba Avogadro.
Zamieniamy stopnie Celsjusza na Kelviny i \( mm. Hg \) na \( Pa, \) a \( cm^3 \) na \( m^3. \)