Trzy zadania dotyczące funkcji

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
boss4242
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 12 sty 2021, 23:51
Podziękowania: 3 razy
Płeć:

Trzy zadania dotyczące funkcji

Post autor: boss4242 »

Dzień dobry prosiłbym o pomoc w rozwiązaniu niżej podanych zadań. Z góry dziękuje. :)

Punktem przecięcia funkcji wykresu \(f(x)= -8x + 11 + \sqrt3, x \in\rr\) z osią \(Oy\) jest punkt o współrzędnych:
A. \((0, -11- \sqrt3)\) | B. \((0, -8)\) | C. \((11 + \sqrt3, 0)\) | D. \((0, 11 + \sqrt3)\)

Punkty \(M = (-2, 5)\) i \(N = (1, 2)\) należą do wykresu funkcji \(y= ax + b,x \in\rr\). Wynika stąd, że:
A. \(a= 3, b= 3\) | B. \(a= -1, b= 3\) | C. \(a= 1, b= 3\) | D. \(a= -3, b= 1\)

Wyznacz zbiór wartości funkcji \(f(x) = (2 - \sqrt3)x + 5\) określonej w przydziale \((-6; 1)\).
Ostatnio zmieniony 13 sty 2021, 00:40 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: "matematyka" w [tex] [/tex], ściąga z kodu pod emotkami...
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3534
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1940 razy

Re: Trzy zadania dotyczące funkcji

Post autor: Jerry »

Pierwszy Twój post - poprawiłem, następne bez kodu - śmietnik...
boss4242 pisze: 13 sty 2021, 00:10 Punktem przecięcia funkcji wykresu \(f(x)= -8x + 11 + \sqrt3, x \in\rr\) z osią \(Oy\) jest punkt o współrzędnych:
A. \((0, -11- \sqrt3)\) | B. \((0, -8)\) | C. \((11 + \sqrt3, 0)\) | D. \((0, 11 + \sqrt3)\)
\(x=0\So y=f(0)=-8\cdot0+11+\sqrt3=11+\sqrt3\)

D

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3534
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1940 razy

Re: Trzy zadania dotyczące funkcji

Post autor: Jerry »

boss4242 pisze: 13 sty 2021, 00:10 Punkty \(M = (-2, 5)\) i \(N = (1, 2)\) należą do wykresu funkcji \(y= ax + b,x \in\rr\). Wynika stąd, że:
A. \(a= 3, b= 3\) | B. \(a= -1, b= 3\) | C. \(a= 1, b= 3\) | D. \(a= -3, b= 1\)
Wystarczy rozwiązać układ
\( \begin{cases}5=a\cdot(-2)+b\\2=a\cdot1+b \end{cases} \)

B

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3534
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1940 razy

Re: Trzy zadania dotyczące funkcji

Post autor: Jerry »

boss4242 pisze: 13 sty 2021, 00:10 Wyznacz zbiór wartości funkcji \(f(x) = (2 - \sqrt3)x + 5\) określonej w przydziale \((-6; 1)\).
\(-6<x<1\qquad |\cdot(2-\sqrt3)\qquad\wedge 2-\sqrt3>0\)

\(-12+6\sqrt3<(2-\sqrt3)x<2-\sqrt3\qquad |+5\)

\(-7+6\sqrt3<f(x)<7-\sqrt3\)

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ