Rozwiąż jednorodne równanie różniczkowe
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Fachowiec
- Posty: 1608
- Rejestracja: 01 lip 2010, 10:44
- Podziękowania: 1680 razy
- Otrzymane podziękowania: 3 razy
- Młodociany całkowicz
- Często tu bywam
- Posty: 170
- Rejestracja: 07 kwie 2019, 20:35
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 39 razy
Re: Rozwiąż jednorodne równanie różniczkowe
\(z=\frac{x}{y}\)
\(y' = \frac{z - xz'}{z}\)
\(\frac{x}{z} = x(\frac{z - xz'}{z} - e^z)\)
\( z - xz' - ze^z = 1\)
\(\frac{z'}{z - ze^z -1} = \frac{1}{x}\)
\(y' = \frac{z - xz'}{z}\)
\(\frac{x}{z} = x(\frac{z - xz'}{z} - e^z)\)
\( z - xz' - ze^z = 1\)
\(\frac{z'}{z - ze^z -1} = \frac{1}{x}\)
Ostatnio zmieniony 11 sty 2021, 00:28 przez Młodociany całkowicz, łącznie zmieniany 3 razy.
- Młodociany całkowicz
- Często tu bywam
- Posty: 170
- Rejestracja: 07 kwie 2019, 20:35
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 39 razy
Re: Rozwiąż jednorodne równanie różniczkowe
Błąd: w pierwszej linijce powinno być \(z = \frac{x}{y}\)
- Młodociany całkowicz
- Często tu bywam
- Posty: 170
- Rejestracja: 07 kwie 2019, 20:35
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 39 razy
Re: Rozwiąż jednorodne równanie różniczkowe
Xapomnijcie o tym, co pisałem. Szkoda słów. Przepraszam.
-
- Fachowiec
- Posty: 1608
- Rejestracja: 01 lip 2010, 10:44
- Podziękowania: 1680 razy
- Otrzymane podziękowania: 3 razy