Równanie kwadratowe z parametrem
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Równanie kwadratowe z parametrem
Dana jest funkcja \(f(x)=2x^2+(m-4)x-2m+\frac{1}{2}\). Wyznacz wszystkie wartości parametru m , dla których funkcja f ma dwa różne miejsca zerowe, z których każde jest większe niż 3.
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10382 razy
- Płeć:
Re: Równanie kwadratowe z parametrem
1. \(\Delta>0\)
2.
\(x_1>3\\
x_2>3\\
x_1+x_2>6\\
\frac{-b}{a}>6\)
3.
\(x_1-3>0\\
x_2-3>0\\
(x_1-3)(x_2-3)>0\\
x_1x_2-3(x_1+x_2)+9>0\\
\frac{c}{a}+3\cdot\frac{b}{a}+9>0\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę
Re: Równanie kwadratowe z parametrem
Właśnie robiłam w ten sposób, ale wynik podany jest jako (6,5;8) w odpowiedziach, a mi wychodzą jakieś wyniki na -
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10382 razy
- Płeć:
Re: Równanie kwadratowe z parametrem
To coś jest nie tak albo z odpowiedzią, albo z treścią. Podstaw \( m=7\) (zawarte w zbiorze rozwiązań z odpowiedzi) - przekonasz się, że oba rozwiązania będą mniejsze od 3
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę
-
- Fachowiec
- Posty: 1656
- Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 429 razy
Re: Równanie kwadratowe z parametrem
Jeśli wykonamy rysunek to możemy przekonać się, że równanie kwadratowe ma dwa różne pierwiastki większe od danej liczby \( l \), gdy spełniony jest układ następujących warunków:
\( \begin{cases} a \neq 0 \\ \Delta >0 \\ a\cdot f(l) >0 \\ -\frac{b}{2a}> l \end{cases} \)
\( \begin{cases} a \neq 0 \\ \Delta >0 \\ a\cdot f(l) >0 \\ -\frac{b}{2a}> l \end{cases} \)
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
Re: Równanie kwadratowe z parametrem
Wykresem funkcji \(f(x)=2x^2+(m-4)x-2m+\frac{1}{2}\) jest parabola o ramionach do góry i ma ona przecinać oś odciętych w dwóch punktach na prawo od \(x=3\).
Stąd warunki:
\(f(3)>0\\x_{wierzchołka}>3\\\Delta>0\)
Stąd warunki:
\(f(3)>0\\x_{wierzchołka}>3\\\Delta>0\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.