Witam,
można prosić o pomoc w wykonaniu tego zadania?
W zadaniu chodzi o ocenienie, czy poniższe zdania są prawdziwe, czy fałszywe oraz odpowiednie uzasadnienie.
1. W punkcie optimum użyteczność całkowita jaką osiąga konsument z konsumpcji dóbr x i y jest równa stosunkowi cen tych dóbr.
2. W punkcie optimum użyteczność krańcowa jaką osiąga konsument z konsumpcji dóbr x i y jest równa stosunkowi cen tych dóbr.
Dziękuję i pozdrawiam
zadania ekonomia- podstawy przedsiębiorczości
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Witam na forum
- Posty: 2
- Rejestracja: 10 sty 2021, 15:21
- Podziękowania: 1 raz
-
- Fachowiec
- Posty: 2127
- Rejestracja: 01 sty 2021, 10:38
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 503 razy
Re: zadania ekonomia- podstawy przedsiębiorczości
1. Fałsz
2. Prawda
Uzasadnienie
Zakładając, że funkcja użyteczności \( u \) jest różniczkowalna różniczka w punkcie optimum
\( u'_{|x} dx + u'_{|y} dy = 0 \)
Stąd
\( y'(x) = \frac{u'_{|x|}}{u'_{|y}} = \frac{P_{x}}{P_{y}}.\)
2. Prawda
Uzasadnienie
Zakładając, że funkcja użyteczności \( u \) jest różniczkowalna różniczka w punkcie optimum
\( u'_{|x} dx + u'_{|y} dy = 0 \)
Stąd
\( y'(x) = \frac{u'_{|x|}}{u'_{|y}} = \frac{P_{x}}{P_{y}}.\)