Wyznacz asymptoty ukośne(poziome) funkcji

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Januszgolenia
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1608
Rejestracja: 01 lip 2010, 10:44
Podziękowania: 1680 razy
Otrzymane podziękowania: 3 razy

Wyznacz asymptoty ukośne(poziome) funkcji

Post autor: Januszgolenia »

\(f(x) = \frac{1}{x^2+1} \),jeśli \(|x| \le 4\) i \(f(x)= \frac{2IxI}{x^2+x+5}\), jeśli \(|x|>4\)
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: Wyznacz asymptoty ukośne(poziome) funkcji

Post autor: eresh »

Januszgolenia pisze: 08 sty 2021, 11:49 \(f(x) = \frac{1}{x^2+1} \),jeśli \(IxI \le 4\) i \(f(x)= \frac{2IxI}{x^2+x+5}\), jeśli \(IxI>4\)
\(f(x)=\begin{cases}\frac{-2x}{x^2+x+5}\mbox{ dla }x<-4\\ \frac{1}{x^2+1}\mbox{ dla }-4\leq x\leq 4\\ \frac{2x}{x^2+x+5}\mbox{ dla }x>4\end{cases}\)

\(\Lim_{x\to\infty}\frac{f(x)}{x}=\Lim_{x\to \infty}\frac{2}{x^2+x+5}=0\\
\Lim_{x\to \infty}f(x)=\Lim_{x\to\infty}\frac{2x}{x^2+x+5}=0\\
y=0\mbox{ asymptota ukośna}\)


\(\Lim_{x\to -\infty}\frac{f(x)}{x}=\Lim_{x\to -\infty}\frac{-2}{x^2+x+5}=0\\
\Lim_{x\to -\infty}f(x)=\Lim_{x\to -\infty}\frac{-2x}{x^2+x+5}=0\\
y=0\mbox{ asymptota ukośna}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
janusz55
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1656
Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 429 razy

Re: Wyznacz asymptoty ukośne(poziome) funkcji

Post autor: janusz55 »

Szanowna Pani
eresh

Proszę nie pisać takich równości \( y = 0 \) - asymptota ukośna.

Wykres funkcji\( f \) nie posiada asymptoty ukośnej (pochyłej).
Awatar użytkownika
Młodociany całkowicz
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 170
Rejestracja: 07 kwie 2019, 20:35
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 39 razy

Re: Wyznacz asymptoty ukośne(poziome) funkcji

Post autor: Młodociany całkowicz »

Panie Januszu! Nie mogę się niestety z Panem zgodzić. Sprawdziłem definicje asymptoty ukośnej w materiałach z AGH dostępnych tutaj https://epodreczniki.open.agh.edu.pl/ti ... su+funkcji i nie ma tam mowy o tym, że asymptota pozioma nie jest ukośna, wręcz przytoczone tam definicje wskazywałyby, że jest.
ODPOWIEDZ