logarytmy

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
RedSun92
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 90
Rejestracja: 20 mar 2010, 14:30
Podziękowania: 9 razy

logarytmy

Post autor: RedSun92 »

Oblicz: \(log_3 54-log_3 2\)
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

\(log_354-log_32=log_3(2\cdot27)-log_32=log_32+log_327-log_32=log_33^3=3log_33=3\cdot1=3\)
ODPOWIEDZ