Zadanie. Tarcie

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Kolniak684
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 01 sty 2021, 03:45
Płeć:

Zadanie. Tarcie

Post autor: Kolniak684 »

Witam!

Skrzynia o masie \(68\ \text{kg}\) jest ciągnięta po podłodze za pomocą liny przywiązanej do skrzyni i tworzącej z poziomem kąt \(15^\circ\)

a) Jaką minimalną siłą trzeba ciągnąć linę, aby wprawić skrzynię w ruch, jeśli współczynnik tarcia statycznego wynosi \(0,5\)?
b) Ile wynosi początkowa wartość przyspieszenia skrzyni, jeśli współczynnik tarcia kinetycznego wynosi \(0,35\)?

Odpowiedzi:

a) \(300\ \text{N}\)
b) \(1,3\ \text{m/s}^2\)

Prosiłbym o pomoc w szczególności wyznaczeniu siły normalnej :)

Źródło: Resnik Halliday, Walker: Podstawy Fizyki 1
Ostatnio zmieniony 01 sty 2021, 12:24 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: poprawa wiadomości, cała "matematyka" w [tex] [/tex]
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6271
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Zadanie. Tarcie

Post autor: korki_fizyka »

Siła normalna= \( mg - F\sin 15^o\)
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
janusz55
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1613
Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 421 razy

Re: Zadanie. Tarcie

Post autor: janusz55 »

a) \( F = \frac{\mu_{s}\cdot m\cdot g}{\cos (\theta) +\mu_{s}\sin(\theta)}.\)

b) \( a = \frac{F\cdot [\cos(\theta) +\mu_{k}\cdot \sin(\theta)]}{m} - \mu_{k}\cdot g.\)
Kolniak684
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 01 sty 2021, 03:45
Płeć:

Re: Zadanie. Tarcie

Post autor: Kolniak684 »

Dobrze, tylko jak poradzić sobie z \(F sin 15^\circ\) jeśli nie znam przyspieszenia?
Ostatnio zmieniony 01 sty 2021, 20:37 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: "matematyka" w [tex] [/tex]
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6271
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Zadanie. Tarcie

Post autor: korki_fizyka »

1. stosuj się do https://forum.zadania.info/viewtopic.php?f=49&t=12617 patrz pkt.8
2. prosiłeś o pomoc z wyznaczeniem siły normalnej
3. w żadnym ze znanych wydań wymienionego przez Ciebie podręcznika nie znajduje się zadanie od dokładnie tej treści
4. odpowiedź udzielona przez poprzednika odnośnie podpunktu b) jest błędna
5. przy podstawieniu \(g = 9,8\frac{m}{s^2}\) prawidłowe odpowiedzi to: \(F = 304,2 N\) \( a = 1,4\frac{m}{s^2}\)
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
janusz55
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1613
Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 421 razy

Re: Zadanie. Tarcie

Post autor: janusz55 »

W punkcie b) uwzględniamy wartość siły \( F \) z punktu \( a). \)

a) W oryginalnej wersji angielskiej podręcznika, podstawiono \( g = 9,8 \frac{m}{s^2}\) i zaokrąglono wynik \( 304 N \approx 300 N. \)
janusz55
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1613
Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 421 razy

Re: Zadanie. Tarcie

Post autor: janusz55 »

\( a = \frac{(304 N)[\cos(15^{o}) + 0,35\cdot \sin(15^{o})]}{68 kg} - \left(0,35\cdot 9, 8 \frac{m}{s^2} \right) = 1,3 \frac{m}{s^2}. \)
ODPOWIEDZ