Kamień 2

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
maria19
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 370
Rejestracja: 31 maja 2019, 19:32
Podziękowania: 346 razy
Otrzymane podziękowania: 95 razy

Kamień 2

Post autor: maria19 »

Kamień o masie 1 kg rzucony w dół z wysokości 30 m z prędkością 20 m/s upadł na ziemię z prędkością 30 m/s. Jaka pracę wykonała siła oporu powietrza?
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Kamień 2

Post autor: korki_fizyka »

\(W = \Delta E_p + \Delta E_k = mgh + \frac{m}{2}(v_2^2 -v_1^2 ) = 50\ J\)
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
maria19
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 370
Rejestracja: 31 maja 2019, 19:32
Podziękowania: 346 razy
Otrzymane podziękowania: 95 razy

Re: Kamień 2

Post autor: maria19 »

Jaki skutek wywołała ta praca?
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Kamień 2

Post autor: korki_fizyka »

Wzrost energii wewnętrznej kamienia a więc wzrost jego temperatury i częściowo powietrza też.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
maria19
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 370
Rejestracja: 31 maja 2019, 19:32
Podziękowania: 346 razy
Otrzymane podziękowania: 95 razy

Re: Kamień 2

Post autor: maria19 »

dziękuję 😊
ODPOWIEDZ